Papa
EPA
Papa

EPA

Papa, Foto: EPA

Jedan episkop predložio je da se Franja, kao dobar i pravičan čovek pozove u Srbiju, ali su ga pojedine kolege odmah oštro napale.

Noć uoči zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je juče počeo prizivom Svetog Duha u Žiči, obeležila je diskusija patrijarha i episkopa o papi Franji i njegovom dolasku u Srbiju.

SABOR SPC ZASEDA U ŽIČI Patrijarh Pavle postaje svetac ovog datuma?!

Direktan povod bio je to što je baš juče poglavar Rimokatoličke crkve na povratku iz posete Bugarskoj i Severnoj Makedoniji kazao da kardinala Alojzija Stepinca najverovatnije neće proglasiti za sveca i da mu je u otkrivanju istine o njemu mnogo pomogao poglavar SPC Irinej, za kog je rekao i da je mnogo dobar patrijarh.

SPC već godinama bije bitku s Hrvatima koji svim silama žele da kanonizuju zagrebačkog nadbiskupa iz vremena Drugog svetskog rata i Nezavisne Države Hrvatske, koji je za njih „blaženi“, a za nas zločinac koji je doprineo stravičnom stradanju Srba u tom periodu. Na inicijativu SPC formirana je mešovita komisija koja je dosta doprinela da se istina o Stepincu sazna...

AGENCIJE PRENELE POD OZNAKOM HITNO Najmoćnije kopneno oružje na svetu stiglo iz Rusije u Srbiju, čeka se i sedam jurišnih letelica (VIDEO)

- Episkopi i Irinej su u Žiču stigli u sredu popodne, kada se izjava pape o Stepincu uveliko zavrtela u medijima. Za vreme večere i dok su sedeli posle pričali su najvećim delom o papi i činjenici da Stepincu neće staviti oreol. Ustanovili su da su SPC i naročiti ljudi iz našeg dela komisije, postigli veliki uspeh i sprečili kanonizaciju zločinca. I dok su tu bili saglasni, žučna rasprava povela se nakon što je jedan od episkopa konstatovao da bi možda sada bilo pravo vreme da se papa Franja pozove u Srbiju. Većina njih, sa patrijarhom na čelu usprotivila se toj ideji, navodeći da „još nije vreme za to, da su naše rane zbog NDH i dalje sveže, da papa prvo mora da poseti Jasenovac i izvini se zbog zločina u kojima su učestvovali i klirici katoličke crkve“ - priča naš izvor. On dodaje da je uz vladiku koji je pokrenuo temu papinog dolaska u Srbiju odmah stao deo onih iz takozvanog mekšeg krila SPC.

Alozije Stepinac

AP

Alojzije Stepinac, Foto: AP

- I oni su insistirali da bi poseta pape morala da se desi dok je na toj poziciji Franja, a ne kad dođe neko drugi. Argument im je bio da je Franja dokazao do sada više puta da je pravičan, dobar čovek i da mu, što je najvažnije, nikad nije palo na pamet da prizna Kosovo - otkrio je naš izvor.

TRAŽE 200 RADNIKA! Firme u Jagodini imaju pune ruke posla, fale im ljudi, evo koje struke su HITNO POTREBNE!

 

Verski analitičar Željko Injac za „Alo!“ konstatuje da je trenutno najbolja prilika da papa dođe u Srbiju „jer je Francisko papa koji zaista razume srpski položaj i odnos Srba i Hrvata te je stoga i zakočio beatifikaciju Stepinca“.

- Mada će većina episkopa SPC i dalje biti protiv dolaska pape u Srbiju i očekivati da on prvo poseti Jasenovac i izvini se Srbima, pitanje je koliko je u ovom momentu tako tvrd stav u interesu i SPC i države Srbije. Veću opasnost za SPC trenutno predstavlja Carigrad nego Vatikan. Pretenzije Carigrada na srpske eparhije u dijaspori i verovatno u dogledno vreme u regionu su ozbiljan problem s kojim SPC mora računati - kaže Injac, navodeći da treba voditi mudru politiku, poput one koju su vodili Nemanjići, čas se oslanjajući na Istok, čas na Zapad, da bi se zaštitili sopstveni interesi.

PROVOKACIJE SE NASTAVLJAJU! Još jedan pekar provocira Srbe DVOGLAVIM ORLOM, dele njegovu sliku na društvenim mrežama! (FOTO)

- Ipak, taman da je papa i živi svetac i da očigledno pred kamerama čini čudesa, zaobilazeći Jasenovac ne može poboljšati odnose sa SPC. Ono što je Kosovo za državničku politiku, to je Jasenovac za versku - grdno sudilište - zaključuje on.

Papa

AP

Papa, Foto: AP

Hrvati ljuti na Franju zbog patrijarha?

Na izjavi pape o Stepincu, Hrvati su, naravno, burno reagovali, ali zanimljivo je da su ih više od Franjine izjave da Stepinac neće biti proglašen za sveca zabolele njegove pohvale na račun patrijarha Irineja.

„Znali smo da Franjo neće Stepinca proglasiti svecem, ali kako je mogao samo dan uoči Stepinčevog rođendana izreći tako birane reči o Irineju“, samo je jedan od naslova koji su juče osvanuli na hrvatskim portalima.

DOBIO MONONUKLEOZU, PA OSTAO INVALID! Muškarcu iz Novog Pazara bolnica će isplatiti milionsku odštetu zbog NEMARA LEKARA

ŠTA JE TAČNO PAPA REKAO:

- Stepinac je bio duševan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Ali, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne, istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savete i video da treba da zatražim pomoć (srpskog patrijarha) Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničku istorijsku komisiju i sarađivali smo. I Irineju i meni jedini interes je istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo - rekao je papa Franja.