A njih ko šiša:  Penzioneri uvek  izvuku deblji kraj
Zoran Ilić
A njih ko šiša:  Penzioneri uvek  izvuku deblji kraj

Zoran Ilić

A njih ko šiša: Penzioneri uvek izvuku deblji kraj, Foto: Zoran Ilić

Dok lokalna samouprava i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku prebacuju odgovornost jedni na druge, stari u tom gradu koji nemaju gde muku muče.

Nadležni u ovom ministrastvu kažu da nemaju nikakvu obavezu prema potencijalnom domu za stare, jer objekat nije građen republičkim sredstvima, niti je pokrenut postupak za dobijanje licence, odnosno dozvole za rad kod tog ministarstva.

Obećana pomoć

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je prilikom nedavne posete Boru obišla dom za stare i rekla da taj dom nudi odlične uslove i da bi trebalo što pre da počne da radi. - U narednom periodu treba da uslede razgovori sa ministrom Aleksandrom Vulinom kako bi se našao način i zaposlili ljudi koji će da brinu o objektu i licima koja će u njemu da budu smeštena - kaže Mihajlovićeva.

Izgradnja doma započeta je i završena na inicijativu lokalne samouprave 2012, a izgradnju je finansirao RTB „Bor“. U izgradnju doma uloženo je oko milion evra. Dom je potpuno opremljen, počev od soba, kupatila i restorana, do sale za fizikalnu terapiju. Predviđeno je da objekat obezbedi smeštaj za 75 starih osoba. Međutim, i dan-danas stari iz tog grada odlaze u gerontološki centar u Knjaževcu. U opštini Bor za „Alo!“ kažu da dom ima sve potrebne dozvole za izgradnju, uključujući i upotrebnu.

- Po zakonskim i podzakonskim propisima, lokalna samouprava nema pravo da osniva ustanove za smeštaj starih osoba, pa je tako ovaj dom po preporuci nadležnog ministarstva 2105. godine prenet u nadležnost države - kažu u opštini.

Dom u Boru izgrađen pre tri  godine i još nije počeo s radom

Dejan Stojanović

Dom u Boru izgrađen pre tri godine i još nije počeo s radom, Foto: Dejan Stojanović

Ipak, Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da osnivač ustanove za smeštaj starih može biti i lokalna samouprava, koja u tom slučaju treba da preuzme na sebe i finasiranje rada doma. Po svemu sudeći, finansiranje je glavni problem što taj dom još nije otvorio svoja vrata za korisnike. Prema nekim ranijim dogovorima između lokalne samouprave i ministarstva, plate za 20 do 30 zaposlenih trebalo je da budu obezbeđene iz budžeta, dok je troškove za struju, ishranu i održavanje trebalo pokriti od naplaćenih usluga korisnika.

U nadležnom ministarstvu su nam rekli da taj dom nije u sistemu državnih domova za smeštaj starih lica, pa prema tome nemaju nikakve obaveze prema njemu.

- Prilikom izgradnje niko se nije konsultovao sa ministarstvom nadležnim za socijalna pitanja, samim tim ono nema nikakve obaveze u vezi sa finansiranjem i radom doma. Osim toga, opšina Bor nije ni pokrenula postupak za dobijanje dozvole za rad ovog doma - kažu za „Alo!“ u tom ministarstvu.

Popunjeni kapaciteti

U Srbiji je sve više zainteresovanih za smeštaj u domovima za stare. Predrasuda da se u domovima za stare smeštaju samo oni koji nemaju nikoga polako se napušta, pa se u tim ustanovama, što državnim, što privatnim, uvek traži mesto više. Gotovo u svim gradovima su kapaciteti popunjeni.