Vikendica u selu Ključ
Iz privatnog albuma
Vikendica u selu Ključ

Iz privatnog albuma

Vikendica u selu Ključ, Foto: Iz privatnog albuma

Neizvesnost u vezi s tim koliko će trajati epidemija koronavirusa i da li ćemo imati ograničeno kretanje, drastično su povećali potražnju za vikendicama, čija je prodaja u prvoj polovini ove godine skočila za čak 39 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Napuštene i zapuštene kuće za koje se godinama niko nije ni raspitivao, ali i luksuzne oaze u prirodi, građani su najviše pazarili u Vojvodini, ali i na Zlatiboru, gde cena po kvadratnom metru iznosi kao u centru Beograda.

Naime, kako se navodi u tom izveštaju, najjeftinija vikendica kupljena je u Zrenjaninu za svega 1.000 evra, a najskuplja za čak 253.000 evra na Zlatiboru. Ta nekretnina obuhvata kuću od 47 kvadratnih metara i plac od 911 kvadratnih metara.

- Najpovoljnije prodata vikendica plaćena je svega 120.000 dinara, obuhvata kuću od svega15 kvadratnih metara i plac od 2.693 kvadratna metra. Primetan je i veći broj kupoprodaja vikendica sa cenom višom od 20.000 evra u odnosu na isti period prošle godine - navodi se u saopštenju RGZ-a.

Zlatibor

RINA

Zlatibor, Foto: RINA

Ipak, kako za „Alo!“ navode u jednoj poznatoj agenciji za nekretnine, potražnja za vikendicama bila je najveća u aprilu, kada je i prodato najviše nekretnina u prirodi. Prema njihovim rečima, cene su porasle za oko 10 odsto u odnosu na period pre korone, a variraju u zavisnosti od udaljenosti vikendice od grada, veličine kuće i dvorišta.


- U čitavoj Srbiji vlada potražnja za kućicama u prirodi, a Beograđani i Novosađani se najviše raspituju za Frušku goru. Kada je reč o toj vojvođanskoj planini, u ponudi imamo kućice starije gradnje za koje je cena po kvadratu manja i od 150 evra, pa sve do luksuznih vikendica sa bazenom, čija cena po kvadratnom metru iznosi i više od 2.000 evra. Međutim, najskuplji je Zlatibor, gde se za novosagrađene vikendice traži i više od 5.000 evra po kvadratu - ističe radnica u jednoj agenciji za prodaju nekretnina.

Zlatibor

RINA

Zlatibor, Foto: RINA

Vikendice najviše prodavane u Inđiji

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da su se vikendice najviše prodavale u opštini Inđija, u kojoj je samo u prvoj polovini ove godine prodato oko 100 vikendica, od kojih je najjeftinija prodata za 3.000 evra, a najskuplja za čak 200.000 evra. Sledi Beočin, gde je nove vlasnike dobilo 45 vikendica, kao i predgrađe Novog Sada sa 33 prodate vikendice.

Kinezi kupuju imanja oko Bora
Kako za „Alo!“ navode u jednoj poznatoj agenciji za nekretnine, kineski državljani zaposleni u RTB „Bor“ sve više kupuju vikendice u tom kraju, a za cenu i ne pitaju.
- Kinezi su očarani Srbijom i mnogi kupuju nekretnine jer planiraju da u njima provode penzionerske dane. Njima je važno da uz kućicu imaju i zemljište jer žele da gaje povrće - kažu naši sagovornici.

PROČITAJTE JOŠ: