Beograd na vodi, BW
Alo.rs
Beograd na vodi, BW

Alo.rs

Beograd na vodi, BW, Foto: Alo.rs

Inače, prvih 13 najskupljih stanova novogradnje u četvrtom kvartalu prošle godine prodato je baš u Beogradu na vodi, a cena najskupljeg bila je 8.754 evra i za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra. Ovde je, naravno, reč o brendiranim stanovima u Kuli, dok su ostali u Beogradu na vodi mnogo konkurentniji ostalim stambenim jedinicama u najatraktivnijim delovima srpske prestonice.

Kada je reč o starogradnji, najviše je plaćen kvadrat na Starom gradu, u Ulici Kralja Petra I iznosi 4.452 evra, a na toj opštini izdvojeno je i najviše novca za stan u starogradnji u Francuskoj ulici koji je plaćen 400.000 evra. U toj opštini je prodat i najskuplji kvadrat poslovnog prostora, kao i najskuplji kvadrat garažnog prostora u novogradnji u kompleksu Novi Dorćol, a u starogradnji u Golsvordijevoj ulici u opštini Vračar. Najskuplje kuće bile su u opštini Savski venac.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) tržište nekretnina Srbije u poslednjem kvartalu prošle godine bilo je vredno više od 1,32 milijarde evra, pri čemu se 54 odsto novca odnosilo na promet stanova.

Za dvosoban stan - 216 prosečnih plata!

Kada bi čovek mogao bukvalno celu prosečnu platu da daje samo za kupovinu stana, prema statističkim pokazateljima za 2018. trebalo bi da radi 17,8 godina za stan od 60 kvadrata, a najbolje bi prošao 2013, jer je u tom trenutku odnos prosečne cene novoizgrađenog stana i prosečne plate bio takav da je za tu nekretninu građanin Srbije morao da radi 14,4 godine. Građanin Hrvatske za novih 60 kvadrata treba da radi 9,5 godina, u Severnoj Makedoniji i BiH oko 9,9 godina, a u Crnoj Gori oko 11 godina.

Najviše su se prodavali stanovi, gde je zabeleženo blizu 4.000 mesečnih kupoprodaja. Promet vikendica u poslednjem kvartalu prošle godine opao je u odnosu na treći kvartal 2020. za 29,5 odsto, ali je prodaja vikendica u odnosu na četvrto tromesečje 2019. bila veća za 42,1 procenat.

Preovlađivalo je plaćanje u kešu, a najveći udeo gotovinskog plaćanja bio je u Kragujevcu, čak 80 odsto, a u Beogradu i Novom Sadu 76 i 77 odsto.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: