NAJNOVIJA MESEČNA PROGNOZA Šta se to u atmosferi zbiva? Meteorolozi otkrivaju da li će se do maja pojaviti zima

Naredni izraženiji hladni front se očekuje u četvrtak

Kiša
Kiša, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Najnovija mesečna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da se temperature neće više spuštati ispod nule, a snega će biti samo na pojedinim planinama.

- Do kraja februara u Srbiji će temperature biti oko i iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U nižim predelima će biti prolazna naoblačenja, u brdovitim sa mešovitim padavinama, dok će se na planinama snežni prekrivač povećati od 10 do 20 centimetara. Usled jakog severozapadnog vetra u planinskim predelima doći će do pojave snežnih nanosa u noći između srede i četvrtka - kaže za meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, u nedelju i početkom naredne sedmice u Srbiji će biti ponovni rast temperature od 15 do 20 stepeni. Kako kaže, u planinskim predelima će doći do topljenja snežnog prekrivača.

- Naredni izraženiji hladni front se očekuje u četvrtak, 27. februara, pa će u nižim predelima biti kiša, dok će na planinskim padati sneg - dodaje Sovilj.

Sneg, vremenska prognoza, zima
Sneg, vremenska prognoza, zima, Foto: Tanjug

U narednom periodu ne očekuje se da temperature padnu ispod nule

U Beogradu će od srede do četvrtka padati kiša, dok će ostali dani biti suvog vremena, maksimalnih vrednosti od 8 do 12 stepeni. Prema prognozama RHMZ, očekuje nas samo nekoliko kišnih dana u narednim nedeljama.

- U nedelju i početkom naredne nedelje, poput jučerašnjeg dana, temperature će biti od 15 do 20 stepeni - rekao je Sovilj.

Mart

Kako navodi, klimatolozi su u biltenu izneli da će srednja okvirna temperatura u Srbiji tokom marta biti dva stepena veća od višegodišnjeg proseka, tako da će taj mesec biti topao i sušan.

Srednja maksimalna temperatura vazduha za mart će, prema najavama RHMZ, u Srbiji biti u intervalu od 11 do 15 stepeni, a u planinskim predelima od četiri do devet. Srednja minimalna temperatura vazduha kretaće se u intervalu od dva do šest, dok će u planinskim predelima biti od sedam stepeni ispod nule, do jednog stepena.

vetar, kiša, nevreme
vetar, kiša, nevreme, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Tokom marta i aprila očekuju se temperature iznad proseka

April

Srednja minimalna temperatura u aprilu imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 11 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi