Slava
Alo!/ Rajko Ristić
Slava

Alo!/ Rajko Ristić

Slava, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Zimske čarolije su već počele i sada je pravo vreme za druženje sa bliskim ljudima u toplim domovima uz razgovor i vruće napitke. Praznici su ti koji nas okupljaju čak i kada nemamo vremena. Iako u Srbiji praznika ima pregršt, ovi tokom zismkih dana su nekako najtopliji jer pored vatre iz peći, greje nas i bliskost dragih ljudi.

Osim Nove godine i Božića, mnogi se raduju slavama, viševekovnoj tradiciji karakterističnoj za Srbe. Slavu slave i stari i mladi, na selima i u gradovima, uz neke običaje kojih se svi pridržavaju, ali i neke koji se razlikuju od mesta do mesta. Slavu nasleđuju potomci od predaka i ona ima veliki duhovni značaj za srpski narod. Na slave se, kaže se, ne zovu gosti, ali se oni svakako očekuju i toplo dočekuju.

Poklon može da sadrži razne stvari, ali sigurno nećete pogrešiti sa onim dobro proverenim pakovanjem – buket cveća, poneki slatkiš, piće i nezaobilazno pakovanje sveže domaće kafe, čiji miris i ukus uvek ljudima izmame osmeh na lice. Oni se tradicionalno donose upakovani u ukrasne papire, lepe kese jarkih veselih boja, a još ako imaju i vezanu mašnicu, to će pokazati domaćinima da su gosti poklon zaista predali od srca.

Medenjaci, Nova godina

Shutterstock

Nova godina, Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

Bogata večera takođe se očekuje i na proslavama i dočecima Nove godine, na kojima je neizostavan glavni ukras svakog doma okićena jelka, ispod koje se ostavljaju pokloni. Ne treba zaboraviti da se kod nas Nova godina čeka i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru, pa tako imamo dva lepa povoda za slavlje i darivanje. Praznična druženja često prati i vesela muzika.

Dečak, dete, poklon, Nova godina, jelka, pokloni

Profimedia

Nova godina, Foto: Profimedia

Ipak, ono što je najbitnije na ovakvim okupljanjima jesu topli razgovori o svemu i svačemu i zabava uz ljude koje volite. Zato je najbolje nakon obroka skuvati svežu domaću kafu čiji miris budi lepa sećanja, jača osećaj bliskosti i poziva na šalu, deljenje starih uspomena i stvaranje novih. Šoljica prave domaće kafe gotovo je sinonim za topao razgovor sa bližnjima i povod da se prodube stare veze ili možda započnu neke nove, sasvim posebne. Kafa je uvek savršen povod da se ugrejete u zimskim danima u društvu bliskih osoba, a uz nju će i svaki praznik biti još lepši.

Poziv na šoljicu kafe oduvek je bio i najbolji “izgovor” da nekog vidite, pa ga iskoristite u ovim hladnim danima i pozovite osobu koja vam nedostaje, pristavite domaću kafu i sačekajte da vas njen miris i ukus odvuče u tople razgovore kojih ste se uželeli.