Domaćine, srećna slava - Đurđevdan
Alo!
Domaćine, srećna slava - Đurđevdan

Alo!

Domaćine, srećna slava, Foto: Alo!

Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo.

Pročitajte još:

 

Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava.

 

Komentari (4)

Lili

17.11.2018 10:36

Nije tacno. Moj deda i moj pradeda su bili svestenici. Ostatk slavske svece se dan po slavi odnese u vrkvu i zapali za zdravlje ukucana.

Zoran - Tico - Tico

17.11.2018 13:52

@Lili - Tačno. Običaji su razni i nisu sveto pismo. Ovakvim tekstom samo zbunjuju ljude koji pošteno slave slavu po svom običaju. Dakle, pretenzija, da se nametne svoj običaj, po pravilu je neka vrsta nasilja i ne dolikuje verniku!

XXL

17.11.2018 15:31

Moja krsna slava je sv.Toma pa stoga nemam komentar - sve mož' da bidne al' ne mora da znači, a u većini je tako kako je napisano s' malo izmena kako kod koga ... ipak smo Mi srbi nebeski narod ... pa ako i zgrešimo Bog nam prašta ...

miki

17.11.2018 16:55

sveca se posle slave ostavi i upali se preko godine kad je potrebno naprimer nestane struja u kuci i tako dalje