Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Shutterstock
Doc. dr Jasmina Stojanović

PR

Doc. dr Jasmina Stojanović, Foto: PR

Sa Doc. dr Jasminom Stojanović, predsednicom Sekcije za otorinolaringologiju Srpskog lekarskog društva razgovaramo da li je infekcija sinusa opasna i kako se sprečavaju komplikacije.

Šta je sinusitis, a šta rinitis?

Sinusitis predstavlja zapaljenski proces sluznice sinusa. Može biti akutni i hronični. Termin sinusitis se poslednjih godina pogrešno se meša sa termžinom rinosinusitis zbog velike sličnosti u uzrocima i u toku bolesti, kao i čestom kliničkom udruženošću zapaljenskog procesa sluznice nosnih šupljina i sluznice sinusa. Ipak, moramo naglasiti da postoje i sinusitisi bez rinitisa, bar u prvoj fazi nastanka. Takav je npr. sinusitis koji se javlja kao posledica kvarnih zuba ili sinusitis traumatskog porekla, navodi Doc. dr Stojanović.

Sinusitisi su potencijalno opasna oboljenja, a neke forme hroničnog sinusitisa, mogu izazvati i komplikacije, koje predstavljaju urgentna stanja u medicini.

Sinusitis je najčešće izazvan virusima, bakterijama i gljivicama, javlja se i kao reakcija na alergene koje udišemo, trauma ili kombinaciju ovih faktora. Virusne i bakterijske infekcije disajnih puteva uglavnom se prenose kontaktom (sa osobe na osobu), tako da je važno svakodnevno pranje ruku, naročito posle brisanja nosa ili kijanja, kao i često provetravanje prostorija.

U najvećem broju slučajeva sinusitis predstavlja bakterijsku infekciju koja nastaje širenjem infekcije iz nosa. Najčešći uzročnici su streptokoke, virus gripa, stafilokoke i ešerihija. Mikotični, gljivični sinusitis najčešće izazivaju kandida i aspergilus.

Prilikom otežanog disanja na nos, mi refleksno počinjemo da dišemo na usta, što za posledicu može imati sušenje sluzokože grla. Takođe, posledično se može javiti i infekcija gornjih disajnih puteva, gubitak mirisa ili ukusa, navodi Doc. dr Stojanović.