SVI SMO ČULI ZA" BABA MARTU" A ZAPRAVO NIKO NE ZNA KO JE ONA Srpsko verovanje vezano za treći mesec nije neosnovano

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u određenom periodu godine. Neka od ovih verovanja su sakupljena i sačuvala su se do današnjih dana.

Sneg
Foto: RINA

Mart je dobio ime po rimskom božanstvu rata - Marsu. Zato se ovaj mesec smatra naročito povoljnim za vojna dejstva. Mart se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda, naziva još i blagoveštenjski mesec, marta, Suhi, brezen i letnik, a u starosrpskom i derikoža.

Srbi ovaj mesec zamišljaju kao ćudljivu babu koja lako menja mišljenje - ta "baba”, zove se Marta.

Otuda, u martu može da napada veliki sneg, ali i da iznenada otopli i ogreje kao da je već leto. Zato narod kaže: "Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogreje".

Baba Marta zapravo nikada nije postojala. Nije reč o nekom mitološkom biću ili božanstvu, već je to personifikacija čitavog meseca i njegove nepredvidive prirode.

Iako je ovde reč o srpskom verovanju, baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda. Kako je i ona dobila ime po bogu rata Marsu verovanje kaže da je okrutna na njega, ali da ume da bude i topla i mila zbog proleća koje najavljuje.

Legenda kaže da je baba marta nekada stalno bila mila i draga starica. Ipak, jednog dana kralj Numa Pompilije rešio je da martu oduzme prvo mesto u kalendaru dodavši ispred još januar i februar.

Ovo je toliko naljutilo "prvu damu kalendara" da je od tog doba postala ćurdljiva i hirovita. I tako je ostalo sve do današnjih dana.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi