ERAZMUS + Srpski studenti će moći da studiraju u Švedskoj!

Razmena studenata i nastavnog osoblja između univerziteta u Srbiji i Švedskoj važna je u učvršćivanju bilateralnih odnosa, a za to postoji velika zainteresovanost univerziteta u obe zemlje, zaključak je dvodnevne posete delegacije iz Švedske koja je posetila Univerzitete u Beogradu i Novom Sadu.

Mladi Smeh Smejanje Učenje Studenti
Mladi Smeh Smejanje Učenje Studenti, Foto: Shutterstock

"Obrazovanje je nešto na čemu počiva budućnost svake zemlje, to je ulaganje u mlade ljude, jer samo kada ste u kontaktu sa drugim zemljama i kulturama možete napredovati", rekao je zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern tokom prezentacije programa studiranja u Švedskoj na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

On je dodao da je važna razmena i studenata i nastavnog osoblja i da za to postoji velika zainteresovanost institucija.

Poseta delegacije iz Švedske, koju su činili predstavnici švedskih univerziteta i Saveta za visoko obrazovanje Švedske, imala je za cilj unapređenje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između srpskih i švedskih univerziteta, kao i poboljšanje razmene.

"Veoma smo zadovoljni, imali smo otvorenu, kreativnu i kolegijalnu diskusiju i raduje me činjenica da među institucijama u Srbiji postoji veliko interesovanje i ambicija za produbljivanje saradnje. Nadam se da će srpski studenti studirati u Švedskoj i animirati svoje švedske kolege da dođu da studiraju u Srbiju", rekla je Angela Anderson, zamenica direktora Saveta za visoko obrazovanje Švedske zadužena za program Erasmus +.

Ona kaže da ohrabruje činjenica da je sve više studenata zainteresovano za studentsku mobilnost koju omogućava program Erazmus +.

"Srbija je trenutno samo partnerska zemlja i zato je broj studetskih razmena ograničen, ali kada Srbija postane ravnopravan partner sledeće godine, više hiljada studenata imaće priliku da školovanje nastavi u Švedskoj" rekla je ona.

Predstavnici švedskih univerziteta posetili su juče i Univerzitet u Novom Sadu, a ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin najavio je da se u okviru programa Erazmus + otvaraju nove mogućnosti za studiranje u Švedskoj i u Evropskoj uniji.

"Namera je da animiramo studente da makar jedan semestar svojih studija provedu na nekom od evropskih univerziteta. To je veoma značajno, jer da bismo se bolje razumeli, moramo bolje poznavati jedni druge" rekao je Lundin, te dodao da je 1987. godine i sam bio student na Univerzitetu u Novom Sadu i da mu je to znanje i iskustvo veoma dragoceno.

Tokom posete švedske delegacije održana su i dva okrugla stola u Beogradu i Novom Sadu na kome su prisustvovali predstavnici srpskih i švedskih univerziteta, kao i fondacije Tempus koja sprovodi program Erazmus +.

Erazmus + je program Evropske unije koji je namenjen finansiranju projekata, partnerstava, događaja i mobilinosti u oblasti obrazovanja i obuka, mladih i sporta.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi