Anketa, koronavirus
RINA
Anketa, koronavirus

RINA

Anketa, koronavirus, Foto: RINA

Iako stručnjaci kažu da u ovom slučaju ne pomaže, Šumadinci ipak ostaju verni narodnoj medicini i receptima koji su stari i po nekoliko vekova. Milorad Tanasković je u osmoj deceniji života, ali se ne plaši korone jer ima svoj ustaljeni ritam kad je u pitanju odbrana od virusa.

“Možda doktori kažu da to ne pomaže, ali beli luk, vruća rakija i slanina oduvek su naš pancir, zato smo mi ovako rumeni i zdravi. Ne plašimo se da će bilo kakav virus iz te daleke Kine stići u naše selo, pa ovde i gosti jedva da dođu”, priča kroz osmeh Milorad iz Dragačeva.

Anketa, koronavirus

RINA

Anketa, koronavirus, Foto: RINA

I dok najstariji Dragačevci ne strahuju od virusa, jer niti gde idu, niti im ko dolazi, najplašljiviji jesu stanovnici velikih gradova koji su u svakodnovnoj ineterakciji sa velikim brojem ljudi.

“Svo vreme čitam informacije koje nam stižu iz inostanstva i moram priznati da se pomalo plašim. Nabavila sam maske za porodicu, redovno peremo ruke i provetravamo prostorije. Mada, iskreno se nadam da će nas ta famozna korona zaobići”, kaže Nada Jovanović iz Čačka.

A ako na ovaj virus beli luk, med i vunene čarape nemaju nikakav uticaj, Srbi uvek mogu da se osvrnu i na još neke načine preventive, a to je ona stara narodna “daleko bilo, pomeri se sa mesta”, ako ništa drugo – možda to pomogne.