Izrael
Privatna arhiva
Izrael

Privatna arhiva

Izrael, Foto: Privatna arhiva

Grad na obali Sredozemnog mora Tel Aviv ove godine će, kako je procenjeno, imati oko tri miliona posetilaca, zbog čega predstavlja jedan od većih mediteranskih turističkih centara. To je verovatno bio i glavni razlog da nacionalni prevoznik iz Srbije uvede direktne letove po izuzetno popularnim cenama.

Zgrada, terasa

Alo!/ Rajko Ristić

Broj turista iz Srbije za Izrael je iz nedelje u nedelju sve veći, međutim, niko ne upozorava srpske turiste na probleme koji mogu da ih zadese na pasoškoj kontroli. Srpski državljanin koji se obratio redakciji dnevnog lista „Alo!“ otkrio je kakvu je neprijatnost doživeo na Aerodromu „Ben Gurion“ u Tel Avivu, na kom je proveo tri sata, bez ikakvog objašnjena.

- Kada smo stigli na pasošku kontrolu i predali pasoše, izuzetno neljubazan radnik na šalteru obratio nam se povišenim tonom: „Vi ste iz Srbije? To je ozbiljan problem! Nisam siguran da ćete moći da uđete u zemlju. Idite tamo do čekaonice i sedite, pa ćemo da vidimo.“ Petnaest putnika sa leta iz Beograda za Tel Aviv našlo se u jednoj hladnoj prostoriji, okruženi putnicima iz Rusije i afričkih zemalja - započinje priču naš sagovornik.

Izrael

Privatna arhiva

Izrael, Foto: Privatna arhiva

- Nakon prvobitnog šoka što su svi putnici sa srpskim pasošem zadržani, i to bez objašnjenja, primetili smo da su ostali, sa istog leta, uredno prošli, a saznali smo da se radilo o ljudima iz Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Policija na aerodromu nije želela da nam odgovara na pitanja zbog čega smo tu, samo su nas posmatrali kao da smo teroristi - kaže za „Alo!“ srpski državljanin i dodaje:

Poplava na auto-putu Beograd-Zagreb

Twitter/Printscreen/Aleksa Belic

- Najgore su prošle majke sa bebama, kojih je bilo nekoliko, kao i stariji sveštenik (ime i prezime poznato redakciji) u odori, koji je iz Rusije doleteo i bio zadržan skoro pet sati bez ikakvog objašnjenja - otkriva za „Alo!“ državljanin Srbije, koji kaže da je nekoliko ljudi kolabiralo u čekaonici bez hrane i pića dok su čekali.

- Nakon više od tri sata doneli su nam pasoše, pitali zbog čega smo došli i pustili nas da prođemo uz vizu na tri meseca, koju su nam dali na papiru - kaže sagovornik „Alo!“.

Izrael

Privatna arhiva

Izrael, Foto: Privatna arhiva

Prelepe plaže i odličan provod

Za razliku od neprijatne dobrodošlice, Srbin koji je putovao za Izrael kaže da se u Tel Avivu odlično proveo.

- Po dolasku u Tel Aviv osetili smo sve lepote tog grada. Iako se radi o mladom gradu, nastalom tek pre stotinak godina, danas je to kulturni i naročito ekonomski centar tog dela sveta. Tel Aviv odaje utisak i pruža osećaj da ste u nekom milionskom gradu, a radi se o mestu koje bez predgrađa nema ni 300.000 stanovnika! Ipak, on bukvalno živi 24 sata. Plaže su prelepe, ima dovoljno mesta, iako u ovo vreme ume da bude prevelika gužva. Sve je čisto i fantastično se održava - kaže naš sagovornik.

Izrael

Privatna arhiva

Izrael, Foto: Privatna arhiva

Flašica vode četiri evra!

Ako planirate da šopingujete u Tel Avivu ili da se provodite po klubovima i restoranima, onda spremite ozbiljnu svotu novca.

- Cene su da vas zaboli glava. Ako vam kažem da se cena flašice vode u prodavnici kreće od tri do četiri evra, onda vam je sve jasno. Na primer, kilogram jabuka u radnji je pet evra, a čokolade koštaju od tri do sedam evra. Za večeru u malo boljem restoranu treba da pripremite oko 150 evra, dok za ručak za dve osobe u proseku treba da izdvojite 60 evra.

Pročitajte još: