Policija, specijalci
Alo!/ Masanori Jošida
Policija, specijalci

Alo!/ Masanori Jošida

Policija, specijalci, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* Veliki broj pripadnike policije ima dvojno državljansto navodi se u saopštenju za javnost predsednika Sindikata policije i policijskih starešina Blaže Markovića

* On dodaje da je Sindikat policije i policijskih starešina na ova saznanja upozorio rukovodstvo MUP-a

* Smatra da svako ko ima strani pasoš treba da napusti redove srpske policije

Veliki broj pripadnike policije ima dvojno državljansto, što otvara pitanje da li oni osim prema Srbiji imaju obaveza i prema rezervnoj državi, navodi se u saopštenju za javnost predsednika Sindikata policije i policijskih starešina Blaže Markovića.

Pročitajte još:

- Setimo se samo predhodnog rata 1998-9 godine kada su pojedini policijski službenici izbegli obavezu prema Srbiji i otišli u rezervnu državu.

Takođe smo mišljenja da iako zakon od 2014. godine predviđa da lica sa dvojnim državljanstvom mogu biti zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, to po pitanju nacionalne bezbednosti nije dobro, jer postavlja se pitanje šta ukoliko se njihov posao ili obaveze prema državama pretpletu ili dođu u sukob. Kojoj zemlji će oni služiti.

Problem je i što se ne zna tačan broj slžbenika koji imaju dvojno državljanstvo, a trebalo bi zbog nacionalne bebednosti - navodi Marković.

On dodaje da je Sindikat policije i policijskih starešina na ova saznanja upozorio rukovodstvo MUP-a.

- Zbog tih saznanja smo nedavno dopisom upozorili rukovodstvo MUP-a, ali i državu, da veliki broj pripadnika policije i vojske poseduje pasoše okolnih zemalja (Mađarske, Bugarske, Hrvatske) jer smo želeli da to bude shvaćeno kao upozorenje važno za nacionalnu bezbednost. Međutim, iz Sektora za ljudske resurse, Odsek za praćenje disciplinskog postupka i kolektivno pregovaranje dobili smo dopis (08/6/2 broj 97/19) sa citiranjem kako se stiče državljanstvo Republike Srbije kao i da Srbija ima samo sa Bosnom i Hercegovinom zaključen ugovor o dvojnom državljanstvu.

Policija, hapšenje

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Zaista, razočaravajuća reakcija! Umesto suštine, koja je potencijalno opasna po bezbednost države jer oni koji treba da brane domovinu imaju „rezervnu“ državu, odgovor našem sindikatu se bavi citiranjem članova zakona. I umesto da taj isti sektor uputi jasno pitanje načelnicima PU Subotica i Sombor, PS Dimitrovgrad i Pirot itd.,koliko njihovih podređenih poseduje pasoše stranih država, odgovor na naše pitanje se izbegava a problem ostaje. Ovakvim stavom stiče se utisak da se pojava koju je naš sindikat odavno uočio, toleriše iz čiste inertnosti. Samo ono što pojedinci u MUP-u zaboravljaju jeste da sprovođenje reformi koje su u policiji u toku, moraće da obuhvate i ovakve probleme kao i one rukovodioce koji imaju ingerencije a koji tako krupne probleme ne rešavaju - ističe Marković.

On smatra da svako ko ima strani pasoš treba da napusti redove srpske policije.

- Ono što predlaže ovaj sindikat u suštini je jednostavno: ko želi da i dalje bude pripadnik MUP Republike Srbije, ne može da ima „rezervnu“ otadžbinu i njen pasoš. Ako, iz ne zna se kojih razloga, želi da zadrži strani pasoš, morao bi da napusti redove srpske policije. To bi trebalo da bude pravilo i u Vojsci Srbije i u BIA – jer i tamo ima pojedinaca sa pasošima stranih država.

Sada je hrabro stao ispred beogradske Gračanice i poslao poruku koja Srbima slama srca i uliva nadu! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 10.09.2019. 16:21 - 10.09.2019. 16:39 Arno Gujon, humanitarac koji je uhapšen prošle godine na Kosovu i kojem je zabranjen ulazak u tu zemlju narednih godinu dana, oglasio se na svom Fejsbuk videom koji šalje jaku poruku.

Ovo saopštenje za javnost je zapravo alarm koji bi morao da odjekne u najvišim institucijama države (posebno onim koje se bave bezbednošću) jer se radi o perfidnoj razgradnji tkiva države Srbije. Na takvu i bilo koju drugu razgradnju naše države ni SPIPS ni bilo koji odani pripadnik policije neće pristati - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!