Ljuban Karan
Printscreen
Ljuban Karan

Printscreen

Ljuban Karan, Foto: Printscreen

Rusija ima dovoljno razloga da sumnja da laboratorije pod kontrolom SAD u različitim zemljama širom sveta rade na biološkom oružju, kao i da se u oblasti u kojima se nalaze takvi istraživački centri pojavljuju bolesti netipične za te regione.

Nakon ove izjave sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa postavlja se pitanje da li svetu preti biološki rat ili se on već vodi, šta podrazumeva takav vid bombe i da li je biološko oružje smrtonosnije od nuklearne bombe?

Biološki rat kao osnovna strategija nikada nije vođen i ne vodi se ni sada, kaže za Pink Ljuban Karan, bivši oficir KOS-a.

- Ako dođe do biološkog rata kao osnovne strategije, onda svet više neće postojati. Veće su šanse da neko preživi nuklearni rat nego biološki – kaže Karan.

Dosad biološko oružje ili agensi nisu korišćeni, a opasnost da će biti upotrebljeno bila bi kada bi neka od strana pronašla efikasno sredstvo zaštite za svoj narod, u vidu vakcina, lekova i slično, a onda oružje upotrebila prema drugoj strani koja nema rešenje.

- Zato svi sada grozničavo istražuju, obaveštajne službe su maksimalno angažovane, a sve kako se ne bi desilo da neko zaostane u istraživanju i da ne zaštiti svoj narod, a da drugi to uspeju. Ova opasnost visi nad svetom i problem je što nema razgovora, dijaloga i dogovora – kaže Karan.

Iako je biološko oružje zabranjeno, iako je zabranjeno uopšte istraživati ga, Karan je siguran da sve velike sile, pa poneke i regionalne, istražuju i lageruju biološka oružja za kontraudar.

Kada je reč o međusobnim optužbama zemalja u vezi sa proizvodnjom biološkog naoružanja, prof. dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost kaže da je tu reč o propagandnom ratu.

Na pitanje da li postoje države koje se bave proizvodnjom biološkog oružja, Trifunović kaže da je ovo pitanje za molekularne biologe ili Svetsku zdravstvenu organizaciju.

- I SZO ima neki svoj cilj postojanja. Videli smo da je delegacija SZO posetila Kinu kako bi utvrdila uzroke nastanka Kovida-19, a sada se javljaju određeni eksperti koji otvoreno sumnjaju u nalaze ove organizacije i traže da se opet ispita da li je virus nastao u Kini. Sve ovo se podudara sa opsadom Kine od strane Amerike i njenih saveznika u Južnom kineskom moru. Dakle, slučajnosti ne postoje – kaže Trifunović za “Novo jutro”.