Bolnica
Tanjug/Dušan Aničić
Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić

Bolnica, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pročitajte još:

 

Podaci iz Instituta za javno zdravlje "Batut" ističu da je do sada od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a preminulo je ih 29.

U slučaju preminulih pored hroničnih bolesnika, bilo je i mladih osoba, što je otvorilo pitanje - Koliko je virus ovaj opasan i da li to znači da i osobe koje su zdrave mogu da imaju ozbiljne posledice od vriusa koji hara?

Epidemiolog profesor dr Branislav Tiodorović je istakao da je najveći broj smrtnih slučajeva bio upravo među hroničnim bolesnicima.

Preporučujemo i ovo:

 

"U ovom konkretnom slučaju smrtni ishod je najviše zastupljen među hroničnim bolesnicima, ali bilo je i mladih ljudi. Zašto je došlo do smrtnog ishoda? Zbog komplikacija izazvanih virusom, mada je dobro pitanje - da li su osobe bile vakcinisane", kaže sagovornik.

Dom zdravlja čekaonica

Rajko Ristić

Dom zdravlja čekaonica, Foto: Rajko Ristić

Smrtni slučajevi mladih osoba od posledica gripa zabrinuli su građane Srbije, pa je Tiodorović objasnio kako dolazi do komplikacija koje mogu biti fatalne među mladima.

"S obzirom na to da virus napada respiratorni sistem, ali i kardio-vaskularni sistem važno je odmah na početku otići kod lekara. Nažalost, mladi ljudi čim osete da im je bolje vrate se svakodnevnim obavezama što ostavlja ozbiljne posledice na organizam. Takođe, ako pacijenti osete da teško dišu i osećaju teskobu, moraju hitno da se jave lekaru koji će im dati adekvatnu terapiju. Pacijenti se nekad jave lekaru kad je bolest ozbiljno uznapredovala", zaključuje Tiodorović.

 

Ukoliko osetite prve simptome gripa javite se vašem izabranom lekaru i pridržavajte se saveta stručnjaka.