Ekskurzija
Alo / Rajko Ristić
Mladen Šarčević

Alo!/A. Paunković

Mladen Šarčević, Foto: Alo!/A. Paunković

Nastavnicima niko ne može zabraniti organizovanje đačkih letovanja i zimovanja, ali isključivo prema pravilnicima koji važe za ekskurzije, izjavio je za Politiku ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naveo da to nije bio slučaj sa prošlonedeljnim putovanjem 150 beogradskih srednjoškolaca u Španiju, koja je bilo "čista improvizacija".

Kad je reč letovanju koje je organizovala Snežana Martić, profesorka istorije u Devetoj gimnaziji "Mihailo Petrović Alas", iz koje je 105 od pomenutih 150 učenika, "digla se prašina" krajem prošle nedelje, kada su deca stigla u poznato letovalište Ljoret del Mar. Oni međutim nisu mogli da se smeste u hotel jer agencija B2P nije uplatila novac za smeštaj.

Ministar Šarčević je naglasio da je najvažnije u celoj priči to što je ugrožena bezbednost đaka i najavio da će, ako se utvrdi da je direktor Devete gimnazije za sve znao, i on "debelo odgovarati".

"Što se mene tiče, tu ekskurziju organizovala je građanka koja je sasvim slučajno i profesor istorije. Zbog te činjenice pokrenućemo njenu odgovornost. Ne znam da li je ona i ranije to radila, ali saznaću jer čekam izveštaj iz škole. Ne mogu da krivim direktora ako je to ona sve organizovala na nekoj ''kućnoj žurci''. Ako se dokaže da joj je dao saglasnost i on će debelo odgovarati", rekao je Šarčević.

On dodaje da je i bez tog incidenta briga o đacima koji su otišli u Španiju diskutabilna.

"Nije mi jasno kako jedna nastavnica može sama da vodi 105 đaka iz Devete gimnazije i ko joj pomaže da brine o njima. I da je sve bilo u redu, njihova bezbednost je dovedena u pitanje", rekao je Šarčević.

Komentari (8)

lutka

17.07.2018 09:08

Roditelji su dobrovoljno potpisali da im deca idu sa profesorkom na letovanje,problem je verovatno do turisticke agencije????

Miki

17.07.2018 09:17

Zasto da profesorka odgovara.imala je plemenitu nameru a roditelji su bili upuceni u sve. Ko nije hteo nije ni pustio svoje dete.mnogi nikada ne bi ni otisli tamo jer je roditeljima skupo da ide Jos Neko iz porodice. Krivac je jedino agencija.

Sojic

17.07.2018 09:21

I ti si strucnjace sasvim slucajno ministar.

Zaza

17.07.2018 09:23

Ajd sad sve svalite na nastavnicu...nasli ste zrtvenog jarca,kao i svaki put!Niko vise ne spominje lopovske agencije,udri po jedinom krivcu!Da se nije ovo desilo,niko ne bi ni znao koliko dugo se ovakve ekskurzije organizuju!I koliko bi se jos organizovale!Dakle,krivac je drzava,jer ne postoji zakonska regulativa sta se kako radi,i kakve su sankcije za cinjenje ili necinjenje!Zato svako radi sta hoce,ili moze!Sve me strah da direktor nije imao pojma sta mu se pred nosom desava!

VUKOVI SA MANJAČE

17.07.2018 11:32

@Zaza - MORA DA STE SE PRONAŠLI U OVOJ PRIČI SIGURNO RADITE U TAKOZVANOJ PROSVETI.JOŠ DOK SU MOJA DECA IŠLA NA RAZNE EKSKURZIJE I BORAVAK U PRIRODI PRE 20 GODINA PRIČALO SE I PISALO U NOVINAMA DA NASTAVNICI DOBIJAJU NOVAC DA ANGAŽUJU RAZNE NAZOVI AGENCIJE TIPA - ĆOĆO TURS - ČAĐO TURS,PREVARIĆEMO VAS TURS ,KRAĐA TURS SA AUTOBUSIMA KOJI KAD ODMAKNU OD NOVOG SADA 20 KM POKVARE SE.ZNALO SE ZA TO.A I TE PROFESORE TREBA PROVERITI JER MNOGI RADE SA SREDNJOM ŠKOLOM VEĆ GODINAMA I TO ŠUMARSKOM ,ODSEK HLADOVINA

CRNA RUKA - APIS

17.07.2018 09:56

GOSPODU PROFESORE TREBA POTRPATI U ZATVOR . NIJE IM DOSTA DA RADE 70 DANA U GODINI ,MOJ KOLEGA KAO NASTAVNIK FIZIČKOG U JEDNOM SELU KOD NOVOG SADA IMA 55 OOO DINARA PLATU.DECI DAJU 4 ILI 3 SAMO DA BUDU DOBRI NA ČASU ,DECA IZLAZE IZ ŠKOLE TUPAVA , I SAMO GLEDAJU U MOBILNE + RODITELJI MORAJU DATI ZA UŽINE I KREDITE ZA MOBILNI ,I ONDA JOŠ PROFESORICI TREBA DA SE DA PROCENAT DA DOVEDE DECU U ŠPANIJU I DA NOĆE NA PLAŽI JER SU PROFESORI SA AGENCIJOM SVE POKRALI.E OVA DRŽAVA JE TOLIKO OGREZLA U KRAĐI

Zaza

18.07.2018 00:05

Da odgovorim dragom Vuku posto se pobrinuo da blokira odgovore!Nikakve veze sa prosvetom nemam!Al imam pravo na drugacije misljenje od njegovog!I slazem se da se mucka,ali to ne znaci da su pre 20 godina svi muckali!To sto ste se Vi izgleda opekli,ne znaci da su svi!

Zaza

18.07.2018 00:05

Da odgovorim dragom Vuku posto se pobrinuo da blokira odgovore!Nikakve veze sa prosvetom nemam!Al imam pravo na drugacije misljenje od njegovog!I slazem se da se mucka,ali to ne znaci da su pre 20 godina svi muckali!To sto ste se Vi izgleda opekli,ne znaci da su svi!