Robot za zdravice
Printscreen youtube
Robot za zdravice

Printscreen youtube

Ilustracija, Foto: Printscreen youtube

Za početak nabavljeno je 200 robota za 40 škola, a oko 1000 učenika će biti uključeno u akciju.

Osim nabavke opreme u akciji KODiranje predvidjena je i obuka za nastavnike da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo kako bi deci pružili kvalitetno obrazovanje, kao i organizaciju takmičarske lige u kojoj će, sa svojim timovima, učestvovati sve škole kojima je oprema donirana.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane osnovne škole u Srbiji da se za učešće u prvoj fazi akcije prijave do 25. januara.

Program Bitka za znanje pokrenuo je Fond B92 a ideja je da se dobra praksa Instituta za inovativnost i razvoj mladih iz Hrvatske, koji je potvrdio da robotika i kodiranje daju brze i atraktivne rezultate kroz igru, prenesu u Srbiju.

Nenad Bakić, pokretač Croatian Makers lige u Hrvatskoj prvi je donator Bitke za znanje i KODigranja, a on je projekat podržao sa 13.000 evra, a od tog novca nabavljeno je 200 robota za 40 škola.

"Nadam se da će donatori iz Srbije brzo reagovati i da ćemo nastaviti onako kako predvidjamo, a to je da u prvom delu u drugom polugodištu uključimo oko 200 škola i da nabavimo oko 1000 robota, znači još 800 robota", rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković izrazila je podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja akciji Bitka za znanje.

"U ovoj akciji prepoznajemo najmanje dve značajne komponente reforme koju Ministarstvo sprovodi, a to su digitalna pismenost i preduzetničke kompetencije", rekla je Nedeljković.

Ona je dodala da joj je drago što postoje društveno odgovorni ljudi, organizacije i kompanije koji na ovaj način promovišu značaj sticanja znanja jer je ono celoživotni proces.

Predvidjeno je da u akciji KODigranja u dve naredne školske godine sve škole u Srbiji dobiju robote.

Komentari (1)

ROBOT U CUCAVCU

11.01.2017 15:06

Lepo i korisno bi bilo da su skole pre toga dobile dvesta toaleta ili fiskulturnih sala. Da ne govorim kako bi sjajn a vest bila da je nastavnicki kadar zamenjen sposobnim ,vrednim ,inventivnim ljudima koji vole decu i svoj posao..