Srđa Janković
Printscreen
Srđa Janković

Printscreen

Srđa Janković, Foto: Printscreen

On je, komentarišući veći broj novozaraženih osoba, ali i veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru, rekao da je to očekivano jer se klinička slika razvija u proseku oko desetak dana.

"Onog trenutka kada smo imali porast broja obolelih morali smo da očekujemo i drugi podatak koji je mnogo tragičniji. Sada je važno da održimo kontrolu nad tokom epidemije, koliko je to moguće. Za to se sada borimo", rekao je Janković.

Upitan da li treba da se štite i oni koji su već preležali koronu, imunolog je pojasnio da svi treba da nose maske, održavaju rastojanje i peru ruke, jer još nije poznato koliko traje imunitet posle preležane bolesti.

Bilo je pojedinačnih slučajeva da se osoba koja je preležala koronu ponovo zarazi.

Janković pojašnjava da su protivepidemijske mere - maska i distanca uvedene kako bi virusu bilo onemogućeno da se širi, a da se kako-tako omogući normalan život građana.

"Nije sporno da je virus korona poremetio naš život. Kvalitet života svih nas trpi zbog pandemije. Međutim, cilj je da živimo život, ali da poštujemo mere kako bi se sprečilo širenje virusa", zaključio je on.