kruzer
Profimedia
kruzer

Profimedia

kruzer, Foto: Profimedia

Dragan Janićijević (44) sa još oko 400 članova posade proveo je četiri meseca „zarobljen“ na američkom kruzeru „Grend selebrejšen“, usidrenom na Floridi, hiljadama milja daleko od svoje porodice. Janićijeviću i njegovim kolegama ne samo da Amerikanci nisu dali da se vrati kući već su mu i ograničili količinu vode za piće na samo četiri litra nedeljno, a hranu na tri obroka dnevno.

Jugosloveni nerazdvojni

Dragan Janićijević za „Alo!“ navodi da su se na kruzeru najviše družili ljudi iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, koji su uprkos nevolji uspevali da održe vedar duh. - Od nas desetak iz ekipe, Srba je bilo četvoro. Tu su bili i Hrvati, Makedonci i Bosanci, a sebe smo svi nazivali Jugoslovenima. Verujete da smo se slagali kao braća rođena, igrali smo karte i tešili jedni druge. Zbijali smo šale, iako nam se plakalo - kaže Janićijević.


Janićijević je trbuhom za kruhom krenuo pre 14 godina i od tada je porodicu izdržavao novcem zarađenim radom na brodovima. Saradnju sa kompanijom „Bahamas paradajz lejn“, u čijem su vlasništvu dva luksuzna broda koja plove na turističkim turama od Floride do Bahama, započeo je pre dve godine i kaže da do izbijanja pandemije koronavirusa nikakvih problema nije bilo.
- Na ovom kruzeru bio sam zaposlen u kazinu. Epidemija koronavirusa je u martu prekinula našu plovidbu i mi smo se usidrili u luci Vest Palm Bič, na Floridi. Iako niko od putnika ni članova posade nije bio pozitivan na koronavirus, nakon što su se turisti iskrcali, nas 400 je ostalo na brodu, u potpunom karantinu. Kompanija je odmah, mimo zakona, raskinula ugovor o radu sa nama. Po ugovoru koji smo svi potpisali pre ukrcavanja na brod, poslodavac se obavezao da nam u slučaju vanredne situacije kao što je ova isplati najmanje dve mesečne plate - navodi Janićijević za „Alo!“ i dodaje da su umesto da dobiju novac radnici bili praktično naterani da potpišu novi ugovor kojim su se obavezali da ostanu na brodu dok je usidren u luci, bez ikakve novčane nadoknade.

Dušan Janićijević

Privatna arhiva

Dušan Janićijević, Foto: Privatna arhiva

- Mi smo zaista verovali da će se situacija brzo rešiti i da ćemo sa poslom nastaviti za nekoliko dana, pa smo potpisali. Neke moje kolege sa broda, kasnije dok smo „robijali“, pričale su da su ih čak ucenjivali da potpišu jer ih navodno neće vratiti kući. Mi smo, nažalost, ostali potpuno zdravi zatočeni četiri meseca, a nismo dobili ni dolar. Dali su nam samo dva puta bonove od po 50 dolara, koje smo mogli da potrošimo jedino na brodu. Imali smo tri obroka dnevno, vodu smo morali da kupujemo, a imali smo pravo na samo četiri flaše nedeljno - kaže Janićijević i dodaje:

- Danima smo slušali lažna obećanja uprave da će nam biti uplaćena novčana pomoć i da će za nas biti organizovan let za povratak kući. Molili smo ih da nas vrate brodovima koji su išli za Evropu, ali i to su odbili. Bili smo očajni, nismo mogli da pošaljemo porodicama novac da plate račune. Pravo je čudo da niko od nas nije podigao ruku na sebe, mnogi su bili depresivni - priseća se naš sagovornik.
Kako kaže, u Srbiju je stigao krajem juna, kada su američke vlasti dozvolile da radnici koji su radili na kruzerima putuju komercijalnim umesto čarter-letovima.

- Ima još dosta članova posade koji su ostali zatočeni, kao što su radnici u vešeraju, kuvari i čistači. Tolike godine sam proveo na kruzerima širom sveta, a ove godine sam prvi put zažalio što sam izabrao da zarađujem na ovakav način - razočarano kaže Janićijević i dodaje da je sa nekoliko svojih kolega tužio kompaniju. 

PROČITAJTE JOŠ: