Bolnica
Alo!/Dejan Briza
Bolnica

Alo!/Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/Dejan Briza

 

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da u prvih devet meseci Srbija beleži porast od 612 novorođenih beba, dok se u zemljama regiona beleži pad.


Prošle godine, na ovaj dan, imali smo podatak da su samo 17,3 odsto ukupnog stanovništva činili mladi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slavica Đukić Dejanović je rekla da statistika za ovu godinu kaže da smo u promilima u boljem položaju.

Pročitajte još:

 

"Analizirali smo broj novorođenih beba u prvih devet meseci u svim državama sa kojima smo živeli i prethodnoj Jugoslaviji, u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj - sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Kaže da postoji nada da će se ovaj paramentar popraviti u narednom periodu, a to je i obaveza svih odgovornih da se uradi više kao roditelji, vaspitači, bake, deke i vršnjaci.

Slavica Đukić Dejanović

Alo!/Dejan Briza

Slavica Đukić Dejanović, Foto: Alo!/Dejan Briza

 

Govoreći o siromaštvu, ministarka iznosi podatak da zbog siromaštva svakog dana 22.000 mališana okonča svoj život.

"U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava u odnosu na drugu decu. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina", istakla je ministarka.

Najviše su diskriminisana deca sa posebnim potrebama, romska deca, deca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno deca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

 

Ne samo budžet po meri deteta, nego bi sve aktivnosti po meri deteta trebalo da budu imperativ, smatra ministarka Đukić Dejanović.

"Spadamo u one države koje imaju visok indeks prekinutog detinjstva. Američko ministarstvo za rad je konstatovalo da Srbija spada u 12 zemalja, od 131 koliko je analizirano, koje su značajno napredovale u pogledu najtežih oblika rada koji deca realizuju, odnosno u koji su deca uključena", kaže ona.

Slavica Đukić Dejanović smatra da su pomaci evidentni, ali ako je jedno jedino dete ugorženo po bilo kom osnovu ljudskih prava, a ove godine beležimo 30 godina od Konvecnije koja reguliše prava deteta, posao nije završen.

Prodaje se širom Srbije, kada se otvori sledi neprijatno iznenađenje, a na poleđini poruka upućena svim Srbima! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/Zaštitnik potrošača/T.Đ DATUM I VREME: 19.11.2019. 08:17 - 19.11.2019. 11:19 U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

 

Dostojevski je rekao da se duša leči kada smo sa decom.

"Jedini plač koji donosi radost je plač dece i neka ih bude što više, da bude što više plača beba", zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

Bonus video: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković

 

Komentari (1)

kple

20.11.2019 14:45

ova vlada dozivotno.