Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

Lista "Globalne vatrene moći" napravljena je na osnovu 55 faktora, a u toj jedinstvenoj formuli nalaze se, između oslalih, stavke kao što su statusi koje je određena zemlja imala tokom Prvog i drugog, te pretpostavki za Treći svetski rat, geografski faktori, logistička flweksibilnost, prirodni resursi, industrija, raspoloživo ljudstvo, finansijske sposobnosti zemlje i mnogi drugi.

Na listi za 2018. godinu nalazi se ukupno 136 država, među kojima su tri debitanta - Irska, Crna Gora i Liberija.

Prva tri mesta, sa malom razlikom u ukupnom indeksu, sasvim očekivano zauzele su SAD, Rusija i Kina.

MIG 29

Ministarstvo odbrane

MIG 29, Foto: Ministarstvo odbrane

Slede Indija, Francuska, Velika Britanija, Južna Koreja, Japan, Turska i Nemačka, koja zatvara Top 10 najmoćnijih armija sveta.

Najnovija nuklearna sila, Severna Koreja, zauzela je 18. poziciju.

Što se država nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije tiče, po ovom indeksu najjaču armiju ima Hrvatska, koja je u padu i nalazi se na 72. poziciji, dok je druga Srbija, koja je u porastu i sada je na 78. mestu. U ovom slučaju treba napomenuti da je Hrvatska dobila dodatne bodove time što je članica NATO, što joj obezbeđuje vojnu pomoć saveznika.

Hrvatska vojska

EUCOM

Hrvatska vojska, Foto: EUCOM

Slovenija, koja je tkaođe u NATO savezu, zauzima 92. mesto, Makedonija je 118, a Crna Gora 121, dok je Bosna i Hercegovina na 124. poziciji od 136 zemalja.

Interesantno je da je Albanija zauzela 86. mesto, odnosno da se nalazi iza Srbije, a ispred Slovenije.

Što se drugih susednih zemalja tiče, najbolje plasirana je Rumunija (40.), a iza nje, ali i ispred svih bivših jugoslovenskih država, nalaze se Mađarska (57.) i Bugarska (60.).

Komentari (1)

Vojna

06.07.2018 19:58

Sa kime ce da ratuje kada tako napreduje da.bi ratovala?