Otkrio dugo skrivanu istinu: Rajko Kasagić
Rada Nagraisailović
Otkrio dugo skrivanu istinu: Rajko Kasagić

Rada Nagraisailović

Otkrio dugo skrivanu istinu: Rajko Kasagić, Foto: Rada Nagraisailović

- Na mesto premijera izabrala me je Narodna Skupština Republike Srpske, pošto sam prethodno bio narodni poslanik koji nije imao dlake na jeziku, zbog čega sam uživao ugled i poštovanje u narodu i među poslanicima. Dolaskom na mesto premijera odmah sam počeo da se suprotstavljam ogromnom kriminalu u samom vrhu tadašnje vlasti Republike Srpske, što me je kasnije koštalo premijerske funkcije, a umalo i glave - priča gotovo u dahu Kasagić.

Kada je reč o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, pokojnim predsednikom SRJ, Kasagić nam kaže:

- Na važne sastanke sa međunarodnim predstavnicima Slobodan Milošević je mene vodio. Tako sam sa Miloševićem bio u Rimu 1996. godine na sastanku mini-kontakt-grupe, što mi je Radovan Karadžić strašno zamerio. Meni Karadžić nije dao da idem u Rim, ali ja sam otišao jer je bilo pitanje hoće li srpski narod opstati u BiH. Tamo se raspravljalo o učvršćivanju mira. Karadžiću nije odgovarala moja popularnost i saradnja sa Miloševićem - kaze on, a na naše pitanje kako je spasena Banjaluka odgovara:

- Holbruk je 1995. godine došao kod Slobodana Miloševića i rekao mu: „Sutra pada Banjaluka!” Milošević se sa njim pet sati ubeđivao i prepirao i rekao da Banjaluka ne sme pasti. Vojska je već pravila pontonske mostove preko Vrbasa. Mi smo pozvali Miloševića i rekli da ce 150.000 Banjalučana doći u Beograd ako padne Banjaluka i tražiti gde će ih smestiti i da će nastati humanitarna katastrofa, u kojoj će stradati 850.000 ljudi. Posle pet sati ubeđivanja i svađe Milošević je rekao da Srbija ulazi u rat. Holbruk kontaktira sa Klintonom, zatim zove Tuđmana i Izetbegovića i kaže im je da je „Bil rekao da se zaustave dalje ratne aktivnosti i napredovanje Hrvata i muslimana”. I tako je spasena Banjaluka.

Karadžić je mirno gledao na pljačku Srpske

- Borio sam se da zaustavim šverc cigareta, nafte i drugih akciznih roba i ogromnu pljačku gde su se vrteli milioni maraka, što nije odgovaralo Radovanu Karadžiću. Naftu koju sam obezbedio od Jevgenija Primakova - 20 hiljada tona za vojsku i narod, kriminalci su ukrali i prodali. Tražio sam da se ispita šta je sa mašinama koje su iz Sarajeva ukradene i da se ispita kako visoki državni funkcioneri obilaze svetske kockarnice i kockaju sa Arkanom. Ti moji postupci stvorilu su mi ugled i popularnost u narodu, a i kod međnunarodne zajednice, zbog čega me je Karadžić smenio nakon pet meseci moga rada - kaže Kasagić.

Na pitanje kako je bilo sarađivati sa Miloševićem Kasagić kaže:

- Milošević je nastojao da Republiku Srpsku promoviše preko mene. Govorio je da je Rajko Kasagić kod međunarodne zajednice priznat.

On nam otkriva i kakav je nekadašnji lider SRJ i Socijalističke partije Srbije bio kao političar.

- On je bio jedan najpriznatiji lider na ovim prostorima. Međutim, on nikad posao nije završio do kraja i tu je njegov problem. Jednostavno, kad je nuđen završetak rata, on to nije prihvatio na vreme - kaže on i dodaje da Milošević nije kriv za pad Republike Srpske Krajine.
Kasagić kaže da je tadašnje državno i vojno rukovodstvo Republike Srpske krivo za pad 12 opština visoke krajine i tragediju naroda sa tog područja.

Komentari (16)

DRITA

02.07.2017 10:08

AJDE DA TI VERUJEM! KOCKAJU SE I DANAS, KRADU I DANAS. NISU KRIMICI OBUSTAVILI SVOJE AKTIVNOSTI, VEC IH POVECALI SA VLASTODRŠCIMA, TAKO DA DELE PLEN! JEDAN DEO NARODA KOJI ŽIVI ČASNO JE U TEŠKOJ BEDI, SIROMAŠTVU I BOLESTI!

Pera Detlic

02.07.2017 10:58

Kasagic govori istinu,Srbija bi usla u rat da su Alija i Tudjman krenuli na Banja Luku to mi je ispricao neko ko je bio kucni prijatelj sa Milosevicem.

popovac s.

02.07.2017 11:22

@Pera Detlic - ajde bre dosta zamajavanja pobeda itd.od 95g sta ste uradili?srbija nije bila u ratu pa sta je uradila za vreme i posle odlaska s" vlasti druga milosevica?2017g a vi nama o banjaluci nevaznom gradu za srbiju u srpskom entitetu u drzavi bosni i hrcegovini.zasto ne pisete kako srbi zive u pristini ili prizrenu a vi udarli pricu o seher banjaluci u susednoj drzavi.

Pavijane

02.07.2017 12:27

@Pera Detlic - Banja Luka nije u susednoj drzavi, vec u Srbiji. Protektorat BiH-a ne postoji. Jasno !

lilit

02.07.2017 11:26

Neko tamo švercovao i krao ogroman novac, a da li taj ili ti imaju ime i prezime? Svi ste isti, namažete se parama, krijete jedni druge i tako opstajete a narod ga na...e! Bolje ćuti i uživaj u tom "poštenom zarađenom" novcu.

Sasa

02.07.2017 11:31

A ko je kriv za pad S. Krajine?! Da nije Dafina li Jezda?!Ustrucavas se da kazes,"najpriznatiji lider"?! Lideri su produzena ruka, malo vecih lidera a veci lideri u direktom kontaktu sa, "Marlon Brandom"?!;) E moj, dr.mr.pr. Kasagicu?!

roditelj dva sina

02.07.2017 11:40

Nece srbijansko ni jedno dete dati glavu za komsije.Devedesetih su se zadesili u ratnom vihoru i mnogi stradali ni za koga! Iako se Dodik prilepio za zemljaka AV koji je nas vrhovni zapovednik vojske, neka se ne nada niko da cemo nasu decu slati ...

belzebub

02.07.2017 12:08

Ala ti je proradila savest posle dvadeset godina. Dobro je što nisi otkrio istinu o Drugom svetskom ratu

Franklin

02.07.2017 12:54

joj koliko je ovo bolesno drustvo, pa ovde se samo o ratovima prica... evo pazite od danas, kada ce biti sledeci tekst o nekom ratu, ako prodje 7 dana ima nam spasa.. ja garantujem da nece proci ni 3, a neko ce pokenjati se o ratu nekom..

Lana

03.07.2017 07:04

@Franklin - Ovo je vest o onome sto je vec bilo. Dakle naslov je tendenciozno maliciozan jer implicira sadasnje vreme. U naslovu fali jos jedna recenica: "xy rekao:"

Perra

02.07.2017 13:00

Covjek rekao istinu, dok se neki busaju u prsa kako su branili Republiku Srpsku i pricaju o junastvu, prvi se spakovali kad je Banjaluka bila pred padom...

lilit

02.07.2017 16:10

@Perra - Rekao ISTINU, a nije spomenuo ni jedno ime?

Srbijanac

02.07.2017 14:09

Onaj ko je primitivniji je na vlasti. Srbijanci nisu na vlasti u svojoj državi Bosanci nastavite pljacku Srbije kad vam dopuštaju.

zlica

02.07.2017 15:01

Vi što stalno prizivate rat idite bre pa ratujte ko vas brani. Pustite ovu sirotinju da živi u miru sram vas bilo

nedjo

02.07.2017 17:17

ne računajte na nas.

Тртрћко

03.07.2017 21:08

Лоби босанских срба који су се још са Титом овде довукли разарају нашу домовину.Босански срби су нама србијанцима НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉИ када анализирамо шта су све чинили на нашу штету!Њихов гаврило нас је ојадио.Окупирали су нас са Титом.Тамо су изазвали ратове да би утекли у Србију јер су осетили да овде губе власт.Још по Београду и околини живе по отетим кућама и становима.Без срама и стида!