STROGO POVERLJIVA OPERACIJA NA JUGU RUSIJE U TOKU Srbija u najvećoj tajnosti nabavila PAKLENO NAORUŽANJE!

Pozadina priče

pancir, pancir S1, pvo sistem
pancir, pancir S1, pvo sistem, Foto: AP

* Srpski raketaši vežbaju u Rusiji na S-400 i Pancir S-1" 

* Obuka srpskih vojnika sprovedena na najmodernijim trenažerima 

* Pripadnici srpske vojske su sa pozitivnom ocenom položili ispit, i dobili dozvolu da samostalno rukuju ovim raketnim sistemima

"Srpski raketaši vežbaju u Rusiji na S-400 i Pancir S-1" ova vest prvo je prostrujila društvenim mrežama, ali u početku nije imala preteranog odjeka dok potvrda ove informacije nije stigla iz Ministarstva odbrane Ruske federacije.

Naime Rusi su medijima poslali saopštenje u kome navode da su danas u Astrahanu počele prve zajedničke vežbe protivvazdušne odbrane Srbije i Rusije "Slavenski štit 2019". Navedeno je da će u vežbama učestvovati, lovačke, raketne i jedinice vazdušnog javljanja i osmatranja. Takođe navedeno je da će se na vežbama koristiti i raketni sistemi S-400 i hibridni PVO sistem Pancir S-1, kao i savremene radarske stanice.

Priča o srpskim " Pancir S-1" nije mit, naš novi čuvar neba uskoro u Srbiji

Pitanje vremena Za vreme vojne parade u Nišu Srbija je očekivala da vidi posebnu „poslasticu" - protivavionski sistem „Pancir S1". „Poslasticu" je i dobila - ruski tenk T-72MS, a „migovi 29" i ruski helikopteri Mi-35 bili su glavne zvezde parade u gradu na Nišavi, dok se na moćni „Pancir" i dalje čeka.

 

 

U saopštenju se navodi da će tokom vežbi učesnici simulirati velike vazdušne napade i izvoditi probna lansiranja raketa u teškim uslovima na visokim i malim visinama.

Ruski PVO sistemi S-300 i S-400
Ruski PVO sistemi S-300 i S-400, Foto: EPA/Maxim Shipenkov

 

Ministarstvo podseća i da su pripadnici jedinica protivvazdušne odbrane srpske vojske prošli intenzivnu obuku na trenažerima u Lenjingradskoj oblasti u Rusiji. Naglašava se i da je obuka srpskih vojnika sprovedena na najmodernijim trenažerima u centru Gatčina. Takođe se dodaje i da su svi pripadnici srpske vojske sa pozitivnom ocenom položili ispit, i da su dobili dozvolu da samostalno "pristupaju svojim obavezama" u prevodu da samostalno rukuju ovim raketnim sistemima.

Ovo su najmoćnija oružja srpske vojske i zašto nam region zavidi

AUTOR: Vlade Radulović, vojni analitičar DATUM I VREME: 13.05.2019. 21:05 Kako je Vojska Srbije postala snažnija U proteklih nekoliko godina Kopnena vojska, kao i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije prolaze kroz složen proces opremanja i modernizacije, kako u tehničkom tako i tehnološkom pogledu.

 

U ministarstvu su dodali da će se srpski vojnici upoznati i sa ostalom tehnikom koja se nalazi u okviru Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) ruske armije. Tu će biti i modernizovani sistem S-125 „Pečora-2M“, radari „Volga“ i „Gama“, kao i kompleski sredstava automatizacije. Takođe srpski vojnici će se upoznati i sa ratnim iskustvima prilikom primene najmodernijih PVO i radarskih sistema u Siriji.

 

Ono što najveću pažnju budi u ovom kratkom saopštenju jeste odakle srpski vojnici u obuci sa savremenim PVO sistemima koje srpski raketaši kakvi su S-400, i Pancir nemaju u svom naoružanju. Inače "Pancir S 1" je jedan od savremenih ruskih PVO sistema, koji je svoju borbenu upotrebu i vatreno krštenje imao u Siriji pre nešto više od godinu dana protiv izraelskih krstarećih projektila.

Inače već duže vreme se spekulisalo da je Srbija u okviru procesa modernizacije i jačanja svoje PVO planirala da od Rusije kupi, prema nekim informacijama dve baterije hibridnog PVO sistema "Pancir S1" koji je trebao da zameni već zastareli raketni sistem  S-125 "Neva", poznat po obaranju dva američka aviona tokom NATO agresije 1999.

 

pancir, pancir S1, pvo sistem
pancir, pancir S1, pvo sistem, Foto: AP

 

Ruski izvori za "Alo.rs" potvrdio je da su srpske starešine obučavane na simulatorima za S-400 i "Pancir S-1", kao i da su im ti sistemi neposredno uživo i prikazani.Tokom obilaska srpski raketaši posetili su i komandnu stanicu iz koje se integrisano upravlja baterijama ovih raketnih sistema koji čine kimču PVO Rusije.

Srpski oficiri najviše su se zadržali pored "Pancira S-1". Komandant koji vodi obuku na trenažerima za PVO sistem " Pancir S-1" do detalja je srpskim kolegama do sitinih detalja opisao je funkcionisanje "Pancir S-1" sistema kako reaguje u različitim situacijama, režimima rada i u uslovima jakog elektronskog ometanja.

Ovo je gorolomno oružje zbog koga će srpska vojska biti najjača! 10. maja grmeće u Nišu! (VIDEO/FOTO)

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 07.05.2019. 15:54 Na snimku se vide defilei vojske i policije, tenkovi, policijska vozila, avioni, helikopteri i padobranci Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane/Damir Banda Na Fejsbuk nalogu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije objavljen je promotivni video snimak povodom prikaza sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova "Odbrana slobode", koji će biti održan u petak, 10.

 

"Posle teorijske obuke, srpsko vojno osoblje je dobilo priliku moglo da izvrši nekoliko zadataka borbene obuke u otkrivanju, praćenju i uništavanju vazdušnih ciljeva. Prema njihovim rečima, dopao im se rad na simulatoru, a borbene sposobnosti ovog raketnog sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1  su impresivne", dodao je on.

 

Priča o nabavci hibridnog PVO sistema "Pancir S-1" poslednji put u javnosti spomenuta je uoči dolaska ruskog predsednika Putina u Srbiju januara ove godine. Priča je dugo najavljivana, a neprestano spominjanje imena "Pancir S-1" podiglo je tenzije među srpskim komšijama, koji na ovu "navodnu" nabavku nisu nimalo blagonaklono gledali, pa su čak i pretili Srbiji sankcijama.

Međutim, priča je iznenada kako se pojavila, tako je i utihnula, a o njoj nije bilo ni reči, sve dok Rusi nisu objavili informaciju da su srpske posade obučavane za korištenje i pravljanje PVO sistemom kakav je " Pancir S-1". Da li Srbija zaista za potrebe modernizacije svoje PVO kupila Pancir S-1"? Logična pretpostavka bi bila da jeste, jer postavlja se pitanje čemu obuka na simulatorima i vežba na realnim borbenim sistemima, ako to nismo kupili ili planiramo koristiti?! Upoznavanje tehnike da, a koliko to i čemu realno koristi ako nemamo te sisteme u operativnoj upotrebi.

Šta kaže Lazanski o novoj "poslastici" za Vojsku Srbije (VIDEO)

AUTOR: Sputnjik/Alo.rs/M.Ž. DATUM I VREME: 07.05.2019. 09:52 Nezvanično je najavljeno da će u Srbiju iz Rusije pred paradu stići novo oružje. Koje, još se ne zna, ali ono što se zna, a što je rekao predsednik Srbije, jeste da se radi o posebnoj "poslastici" Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen Ruska vojska će 9.

 

Takođe u gore navedenom saopštenju se spominju i savremeni radarski sistemi. Uporedo sa pričom o nabavci Pancira tekla paraleno priča o o kupovini savremene radarske tehnike pre svega radara "Nebo M". Međutim i ova priča je iznenanda utihnula i više se nije spominjala.

 

Istorijat slanja srpskih raketaša u Rusiju na obuku i nije nov. Ako izuzmemo period JNA, poslednja ekipa koja je poslata u Rusiji na obuku na savremenim PVO sistemima  bilo je 1999. Trećeg dana od početka NATO agresije u Moskvu je otputovala ekipa ekspreata PVO na čelu sa načelnikom uprave ARJ i PVO general-majorom Mladenom Karanovićem. Tom prilikom u Moskvi je Rusima predstavljena potreba za još dva diviziona S-300. Rusi su tad obavestili našu delegaciju da je većina tražene tehnike u okolini Moskve i da problema u isporuci neće biti, ako to odobri Jeljcin. Dok je Karanović boravio u Moskvi u Komandi JRV i PVO planiran je prihvat tehnike i obuke ljudstva do uključenja u borbena dejstva. Međutim od toga nije bilo ništa. Poseta je ponovljena 4. aprila, a vojna delegacija susrela se sa prvi potpresednikom ruske vlade Masljukovim koji je izjavio generalu Karanoviću da Rusija neće vojno pomoći SRJ i da nema ništa od saveza sa Rusijom i Belorusijom.

SVET OD DANAS NIJE ISTI! Putin je RAZVALIO NATO PAKT, savez više ne postoji, osvetu je servirao HLADNU! (VIDEO)

AMERI KUKAJU KAO DECA! Ni sanjali nisu da će GLEDATI krah sopstvene politike! Ruski avioni sa OPASNIM TERETOM već sleteli, planovi Vašingtona PADAJU U VODU! (FOTO)

NEMCIMA NIŠTA NIJE JASNO! Erdogan je zbog ovoga zaratio sa CELIM NATO PAKTOM, Berlin stavio "S-400" pod lupu, ono što su otkrili ih je ŠOKIRALO!

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Hibridni čuvar neba

 

„Pancir S-1″, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama. „Pancir S1″ je kombinovani hibridno-artiljerijski sistem, koji u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6, automatske topove tipa 2A72 i sistem za otkrivanje i pokazivanje ciljeva i upravljanje vatrom. „Pancir S1″ deluje u okviru baterije (šest vozila). „Pancir” ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanja naoružanjem i gađanja ciljeva. Na oruđu se nalaze i oprema za navigaciju, komunikaciju, smeštaj i zaštitu posade, kao i izvori napajanja. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je pet-šest sekundi. Može efikasno da dejstvuje protiv ciljeva maksimalne brzine do 700 m/s. Integrisano artiljerijsko raketno naoružanje omogućava „panciru” delovanje do horizontalne daljine od 18 km i do visine od 10 km.

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi