pancir, pancir S1, pvo sistem
AP
pancir, pancir S1, pvo sistem

AP

pancir, pancir S1, pvo sistem, Foto: AP

* Srpski raketaši vežbaju u Rusiji na S-400 i Pancir S-1" 

* Obuka srpskih vojnika sprovedena na najmodernijim trenažerima 

* Pripadnici srpske vojske su sa pozitivnom ocenom položili ispit, i dobili dozvolu da samostalno rukuju ovim raketnim sistemima

"Srpski raketaši vežbaju u Rusiji na S-400 i Pancir S-1" ova vest prvo je prostrujila društvenim mrežama, ali u početku nije imala preteranog odjeka dok potvrda ove informacije nije stigla iz Ministarstva odbrane Ruske federacije.

Naime Rusi su medijima poslali saopštenje u kome navode da su danas u Astrahanu počele prve zajedničke vežbe protivvazdušne odbrane Srbije i Rusije "Slavenski štit 2019". Navedeno je da će u vežbama učestvovati, lovačke, raketne i jedinice vazdušnog javljanja i osmatranja. Takođe navedeno je da će se na vežbama koristiti i raketni sistemi S-400 i hibridni PVO sistem Pancir S-1, kao i savremene radarske stanice.

Priča o srpskim " Pancir S-1" nije mit, naš novi čuvar neba uskoro u Srbiji

Pitanje vremena Za vreme vojne parade u Nišu Srbija je očekivala da vidi posebnu „poslasticu" - protivavionski sistem „Pancir S1". „Poslasticu" je i dobila - ruski tenk T-72MS, a „migovi 29" i ruski helikopteri Mi-35 bili su glavne zvezde parade u gradu na Nišavi, dok se na moćni „Pancir" i dalje čeka.

 

 

U saopštenju se navodi da će tokom vežbi učesnici simulirati velike vazdušne napade i izvoditi probna lansiranja raketa u teškim uslovima na visokim i malim visinama.

Ruski PVO sistemi S-300 i S-400

EPA/Maxim Shipenkov

Ruski PVO sistemi S-300 i S-400, Foto: EPA/Maxim Shipenkov

 

Ministarstvo podseća i da su pripadnici jedinica protivvazdušne odbrane srpske vojske prošli intenzivnu obuku na trenažerima u Lenjingradskoj oblasti u Rusiji. Naglašava se i da je obuka srpskih vojnika sprovedena na najmodernijim trenažerima u centru Gatčina. Takođe se dodaje i da su svi pripadnici srpske vojske sa pozitivnom ocenom položili ispit, i da su dobili dozvolu da samostalno "pristupaju svojim obavezama" u prevodu da samostalno rukuju ovim raketnim sistemima.

Ovo su najmoćnija oružja srpske vojske i zašto nam region zavidi

AUTOR: Vlade Radulović, vojni analitičar DATUM I VREME: 13.05.2019. 21:05 Kako je Vojska Srbije postala snažnija U proteklih nekoliko godina Kopnena vojska, kao i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije prolaze kroz složen proces opremanja i modernizacije, kako u tehničkom tako i tehnološkom pogledu.

 

U ministarstvu su dodali da će se srpski vojnici upoznati i sa ostalom tehnikom koja se nalazi u okviru Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) ruske armije. Tu će biti i modernizovani sistem S-125 „Pečora-2M“, radari „Volga“ i „Gama“, kao i kompleski sredstava automatizacije. Takođe srpski vojnici će se upoznati i sa ratnim iskustvima prilikom primene najmodernijih PVO i radarskih sistema u Siriji.

 

Ono što najveću pažnju budi u ovom kratkom saopštenju jeste odakle srpski vojnici u obuci sa savremenim PVO sistemima koje srpski raketaši kakvi su S-400, i Pancir nemaju u svom naoružanju. Inače "Pancir S 1" je jedan od savremenih ruskih PVO sistema, koji je svoju borbenu upotrebu i vatreno krštenje imao u Siriji pre nešto više od godinu dana protiv izraelskih krstarećih projektila.

Inače već duže vreme se spekulisalo da je Srbija u okviru procesa modernizacije i jačanja svoje PVO planirala da od Rusije kupi, prema nekim informacijama dve baterije hibridnog PVO sistema "Pancir S1" koji je trebao da zameni već zastareli raketni sistem  S-125 "Neva", poznat po obaranju dva američka aviona tokom NATO agresije 1999.

 

pancir, pancir S1, pvo sistem

AP

pancir, pancir S1, pvo sistem, Foto: AP

 

Ruski izvori za "Alo.rs" potvrdio je da su srpske starešine obučavane na simulatorima za S-400 i "Pancir S-1", kao i da su im ti sistemi neposredno uživo i prikazani.Tokom obilaska srpski raketaši posetili su i komandnu stanicu iz koje se integrisano upravlja baterijama ovih raketnih sistema koji čine kimču PVO Rusije.

Srpski oficiri najviše su se zadržali pored "Pancira S-1". Komandant koji vodi obuku na trenažerima za PVO sistem " Pancir S-1" do detalja je srpskim kolegama do sitinih detalja opisao je funkcionisanje "Pancir S-1" sistema kako reaguje u različitim situacijama, režimima rada i u uslovima jakog elektronskog ometanja.

Ovo je gorolomno oružje zbog koga će srpska vojska biti najjača! 10. maja grmeće u Nišu! (VIDEO/FOTO)

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 07.05.2019. 15:54 Na snimku se vide defilei vojske i policije, tenkovi, policijska vozila, avioni, helikopteri i padobranci Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane/Damir Banda Na Fejsbuk nalogu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije objavljen je promotivni video snimak povodom prikaza sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova "Odbrana slobode", koji će biti održan u petak, 10.

 

"Posle teorijske obuke, srpsko vojno osoblje je dobilo priliku moglo da izvrši nekoliko zadataka borbene obuke u otkrivanju, praćenju i uništavanju vazdušnih ciljeva. Prema njihovim rečima, dopao im se rad na simulatoru, a borbene sposobnosti ovog raketnog sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1  su impresivne", dodao je on.

 

Priča o nabavci hibridnog PVO sistema "Pancir S-1" poslednji put u javnosti spomenuta je uoči dolaska ruskog predsednika Putina u Srbiju januara ove godine. Priča je dugo najavljivana, a neprestano spominjanje imena "Pancir S-1" podiglo je tenzije među srpskim komšijama, koji na ovu "navodnu" nabavku nisu nimalo blagonaklono gledali, pa su čak i pretili Srbiji sankcijama.

Međutim, priča je iznenada kako se pojavila, tako je i utihnula, a o njoj nije bilo ni reči, sve dok Rusi nisu objavili informaciju da su srpske posade obučavane za korištenje i pravljanje PVO sistemom kakav je " Pancir S-1". Da li Srbija zaista za potrebe modernizacije svoje PVO kupila Pancir S-1"? Logična pretpostavka bi bila da jeste, jer postavlja se pitanje čemu obuka na simulatorima i vežba na realnim borbenim sistemima, ako to nismo kupili ili planiramo koristiti?! Upoznavanje tehnike da, a koliko to i čemu realno koristi ako nemamo te sisteme u operativnoj upotrebi.

Šta kaže Lazanski o novoj "poslastici" za Vojsku Srbije (VIDEO)

AUTOR: Sputnjik/Alo.rs/M.Ž. DATUM I VREME: 07.05.2019. 09:52 Nezvanično je najavljeno da će u Srbiju iz Rusije pred paradu stići novo oružje. Koje, još se ne zna, ali ono što se zna, a što je rekao predsednik Srbije, jeste da se radi o posebnoj "poslastici" Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen Ruska vojska će 9.

 

Takođe u gore navedenom saopštenju se spominju i savremeni radarski sistemi. Uporedo sa pričom o nabavci Pancira tekla paraleno priča o o kupovini savremene radarske tehnike pre svega radara "Nebo M". Međutim i ova priča je iznenanda utihnula i više se nije spominjala.

 

Istorijat slanja srpskih raketaša u Rusiju na obuku i nije nov. Ako izuzmemo period JNA, poslednja ekipa koja je poslata u Rusiji na obuku na savremenim PVO sistemima  bilo je 1999. Trećeg dana od početka NATO agresije u Moskvu je otputovala ekipa ekspreata PVO na čelu sa načelnikom uprave ARJ i PVO general-majorom Mladenom Karanovićem. Tom prilikom u Moskvi je Rusima predstavljena potreba za još dva diviziona S-300. Rusi su tad obavestili našu delegaciju da je većina tražene tehnike u okolini Moskve i da problema u isporuci neće biti, ako to odobri Jeljcin. Dok je Karanović boravio u Moskvi u Komandi JRV i PVO planiran je prihvat tehnike i obuke ljudstva do uključenja u borbena dejstva. Međutim od toga nije bilo ništa. Poseta je ponovljena 4. aprila, a vojna delegacija susrela se sa prvi potpresednikom ruske vlade Masljukovim koji je izjavio generalu Karanoviću da Rusija neće vojno pomoći SRJ i da nema ništa od saveza sa Rusijom i Belorusijom.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Hibridni čuvar neba

 

„Pancir S-1″, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama. „Pancir S1″ je kombinovani hibridno-artiljerijski sistem, koji u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6, automatske topove tipa 2A72 i sistem za otkrivanje i pokazivanje ciljeva i upravljanje vatrom. „Pancir S1″ deluje u okviru baterije (šest vozila). „Pancir” ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanja naoružanjem i gađanja ciljeva. Na oruđu se nalaze i oprema za navigaciju, komunikaciju, smeštaj i zaštitu posade, kao i izvori napajanja. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je pet-šest sekundi. Može efikasno da dejstvuje protiv ciljeva maksimalne brzine do 700 m/s. Integrisano artiljerijsko raketno naoružanje omogućava „panciru” delovanje do horizontalne daljine od 18 km i do visine od 10 km.