Nevreme
Shutterstock/ilustracija
Nevreme

Shutterstock/ilustracija

Nevreme, Foto: Shutterstock/ilustracija

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sednicu kojoj je predsedavao gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Beograd je spreman za najavljene padavine, a građanima je upućen apel da slušaju uputstva Štaba za vanredne situacije.

Sednici su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, član Gradskog veća Slobodan Šolević, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktori nadležnih komunalnih preduzeća.

Nevreme

Printskrin/hidmet.gov.rs

Nevreme, Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

 

Na sednici je doneta Naredba o preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje prema kojem se očekuje veća količina padavina tokom večeri i predstojećeg vikenda. U većini mesta u Srbiji očekuje se da će pasti od 20 do 30 litara po metru kvadratnom za vrlo kratak vremenski period, kao i pojava grada i olujnog vetra.

Naredba predviđa preduzimanje svih mera zaštite stanovništva i materijalnih dobara na terenu, te umanjenje mogućih rizika od pojave „urbanih poplava”, bujica, odrona i mogućih aktiviranja klizišta. Zahtevano je angažovanje resursa komunalnih službi i osposobljenih subjekata za reagovanje u ovakvim situacijama, kao i koordinacija sa nadležnim javnim vodoprivrednim preduzećima u slučaju sprovođenja mera odbrane od poplava.

Pljusak

E-stock/Stevan Ranković

Pljusak, Foto: E-stock/Stevan Ranković

U Zemunu se očekuje žuti meteoalarm, na teritoriji centra narandžasti, a u rubnim delovima crveni meteoalarm. Procene RHMZ su da će pasti oko 25 litara po kvadratnom metru što je manje nego proteklog vikenda, ali ni to nije malo. U nekim delovima grada očekuju se zaista velike padavine, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.