Godišnjica pobede nad fašizmom
RINA
Godišnjica pobede nad fašizmom

RINA

Godišnjica pobede nad fašizmom, Foto: RINA

Povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije realizuje projekat „Put sećanja”. Tim povodom, predstavnici ambasade Ruske Federacije u Beogradu, u toku meseca novembra, obilaze grobove boraca Crvene armije na teritoriji Srbije i simbolično od predstavnika lokalnih samouprava preuzimaju po grumen zemlje sa groba koji će biti prenet u Rusiju.

Godišnjica pobede nad fašizmom

RINA

Godišnjica pobede nad fašizmom, Foto: RINA

Drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Cibulin i predstavnici Grada Čačka obišli su u Trbušanima zajednički grob, gde je sahranjeno 35 poginulih crvenoarmejaca i dva borca Narodne oslobodilačke vojske.

„Ova zemlja nosi se u Rusiju, u vojni hram koji se gradi u parku Patriot u blizini Moskve ispred kojeg će biti urađen put slave herojima Crvene armije. Ovde dolazimo svake godine jer poštujemo sećanja kako na vojnike Crvene armije tako i na vojnike Narodno oslobodilačke vojske koje su se rame uz rame borile protiv fašista”, rekao je Cibulin.

Godišnjica pobede nad fašizmom

RINA

Godišnjica pobede nad fašizmom, Foto: RINA

Ispred lokalne samouprave vence je položio pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić, a prisustvovao je i vojni kraljevački garnizon.

„U ovoj grobnici je najviše ruskih vojnika sahranjeno. U Donjoj Trepči postoje ruski grobovi gde počiva osam vojnika, od toga dva NOV. U Vidovi imamo spomenik koji je pretprošle godine rekonstruisan i tu su isto dva vojnika sahranjena. Još jedna lokacija je u Trbušanima, a ima i grobnica u Zablaću u crkvnoj porti gde je podignuta i spomen česma”, kazao je Milić.

Godišnjica pobede nad fašizmom

RINA

Godišnjica pobede nad fašizmom, Foto: RINA

Planirano je da glavni hram ruskih oružanih snaga, koji će postati treći po veličini pravoslavni hram u Rusiji, bude gotov, 9. maja 2020. godine - tačno na 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata – Hram će biti deo raskošnog memorijalnog kompleksa koji spaja rusku pravoslavnu tradiciju s najsvetijom epizodom iz prošlosti zemlje: pobeda Sovjetskog Saveza nad okupatorskim nacističkim snagama u onome što Rusi nazivaju Velikim otadžbinskim ratom.

„Ovo je vrlo važno i za naša pokoljenja. Našoj deci moramo stalno pričati kako je Srbija uvek učestvovala u savezu sa oslobodiocima, da nikada nije bila agresor i da je uvek bili na strani pobednika. Naša država ima odlične veze sa Rusijom, a i grad Čačak i to do sada na bazi kulture i privrede. Ovo je još jedan znak proširenja saradnje sa Rusijom i to pokazuje koliko nas cene”, rekao je Milić.