Laboratorija
Shutterstock
Laboratorija

Shutterstock

Laboratorija, Foto: Shutterstock

Srbija koja je bila rasadnik bikova kvalitetne sperme, i po tome poznata u Evropi, spala je na to da godišnje uvozi čak 100.000 doza semene tečnosti, na šta ode i do milion i po evra. Osim što smo spali na to da uvozimo spermu bikova, među dozama koje stižu u našu zemlju je i ona lošijeg genetskog potencijala od onoga što je standard za zemlje EU.

Za jednu dozu sperme bikova treba platiti od jednog pa do 30 dolara ako želite kupiti onu genetski kvalitetnu, a materijal za oplodnju uvozimo najviše iz Nemačke, Holandije, Austrije, susedne Hrvatske, pa čak i iz Amerike i Kanade.

Stočarstvo nam je na nivou 1910.

Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU, kaže za „Alo!“ da je ukupno stočarstvo u Srbiji na nivou na kom je bilo 1910. godine.

- Broj goveda je na najnižem nivou za poslednje tri decenije. Hrvatska je ispred nas 30 godina. Samo u Vojvodini treba hitno 100.000 junadi. Ako ne bude junadi, neće biti prirodnog đubriva, a ako ne bude đubriva, Vojvodina će za 30 godina biti pustinja po prinosima - kaže za „Alo!“ Gulan.

Ništa od toga ne bi bilo tako frapantno da sperma srpskih bikova nije bila, što se kaže, prva liga po genetskom kvalitetu i da su se za nju jagmile razvijene zemlje. Međutim, od tri stočarsko-veterinarska centra za reprodukciju i veštačko osemenjavanje u zemlji, jedini koji danas i dalje radi jeste onaj u Velikoj Plani. Pored državnog, postoji i jedan privatni koji se takođe bavi proizvodnjom semena bikova, ali u našoj zemlji ima od 10 do 12 distributivnih centara koji uvoze i potom prodaju seme bikova različitog genetskog potencijala.

Bik

ShutterStock

Bik, Foto: ShutterStock

- Ne uvozi se loše seme, ono je dobro, u suprotnom ne bi moglo da bude uvezeno, ali se uvozi seme različitog genetskog potencijala. Tako se uvozi i ono koje je genetski nije prihvatljivo za strance jer su oni prevazišli tu genetiku koja je i dalje prihvatljiva za nas. Napredniji su od nas u tom smislu da ako se kod nas proizvodi 6.000 litara mleka po kravi, kod njih je to 8.000 litara. Tih 6.000 litara za nas je prihvatljivo, genetski je kvalitetno za naše uslove, ali za njihove farme je genetski manje vredno - ističe za „Alo!“ Goran Jakovljević, direktor JP SVC za reprodukciju i veštačko osemenjavanje „Velika Plana“.

PKB sve nade položio u Fredijevo seme

U PKB-u su još 2013, kako su tada pisali mediji, koristili seksirano seme kako bi dobili žensku telad. Čak 1.000 od 3.000 doza semena koje je kupljeno iz Viskonsina (SAD) bilo je od čuvenog bika Fredija. Dobijanjem ženske teladi PKB je želeo da obnovi kravlji fond. Osim što su uvozili seksirano, kvalitetno seme, u PKB-u su i proizvodili takozvano konvencionalno seme od svojih bikova. Tada su iz PKB-a rekli da je uvozno seme skuplje, ali bolje, kao i da su krave dobijene od njega dugovečnije, daju više mleka, lakše se tele i otpornije su na bolesti.

On navodi da JP SVC „Velika Plana“ decenijama uvozi kvalitetne bikove iz Nemačke, a dalje sami proizvode seme.

- Seme naših bikova je veoma kvalitetno i to je isto ono koje se koristi i u Nemačkoj i u Austriji za osemenjavanje krava. Samo je cena daleko povoljnija jer se proizvodi kod nas - ističe Jakovljević.

Bik Kokan

Tanjug/Jaroslav Pap 13.5. 2017

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Inače, doze semena kod veterinara obično koštaju od 300 do 350 dinara, ali na to treba dodati još od 2.000 do 2.500 dinara koliko košta osemenjavanje. U najvećoj meri veterinari kupuju uvozno seme od distributera, ono koje je u razvijenim zemljama izvoznicima neprihvatljivo i neupotrebljivo, a koje se kod nas može kupiti i za evro.

Ta najjeftinija semena većinom kupuju stočari u seoskim sredinama, zbog čega posle nemaju kvalitetno tele, a onda kasnije ni kravu muzaru, koja umesto da daje, recimo, 9.000 litara mleka godišnje, onda daje čak 4.000 litre mleka manje.

Inače, stručnjaci navode da država pod hitno treba da podrži i podstakne domaću proizvodnju semena bikova. Na svetskom tržištu dobar genetski materijal bikova vredniji je od zlata! Jedan elitni bik za samo nedelju dana proizvede spermu vrednu 75.000 dolara.