Groblje
printscreen/youtube
Groblje

printscreen/youtube

Groblje, Foto: printscreen/youtube

Čitava Srbija je bila iznenađena grobnicom koju je sebi sagradio Dejan Milošević iz sela Borač, on je jedini Šumadinac koji je sa svojih 43 godine sam sebi na porodičnom groblju sagradio grobnicu i to – na dva sprata! 

Dejan (43) za onaj svet pripremio apartman na dva sprata! Dođe, prespava i popije kafu tik iznad pokojne majke!

AUTOR: Alo.rs/Rina/T.Đ DATUM I VREME: 10.11.2019. 16:58 - 10.11.2019. 22:51 Dejan Milošević iz sela Borač jedini je Šumadinac koji je sa svojih 43 godine sam sebi na porodičnom groblju sagradio grobnicu i to - na dva sprata!

Međutim, u Negotinskoj krajini se već nalazi jedno ogromno groblje i to na tri sprata! Jedno baš takvo nalazi se u selu Prahovu gde su na prvom spratu Rimljani, na drugom stari Sloveni, a na trećem Srbi i Vlasi. Meštani tvrde da je ovaj treći etaž u istočnoj Srbiji sagradio daleki predak našeg omiljenog rokera Neleta Karajlića.

Pročitajte još:

Slučajni prolaznik ostane zapanjen sa stotinama malih crkvica koje su u stvari grobna mesta lokalnih stanovnika. Sprat niže počivaju stanovnici ovih krajeva iz nekog sasvim drugog vremena, a ispod njih rimski sarkofazi u kojima počivaju legije.

Meštanin Velimir Trailović dugo je pisao i istraživao o ovoj nesvakidašnjoj večnoj kući, a za emisiju "Nećete verovati" govori o detaljima.

- Ovo je groblje na tri sprata. Od drugog do šestog veka bilo je rimsko groblje, slovenska nekropola oko 14. veka, a sa nastankom Prahova nastalo je groblje koje sada vidimo. Car Trajan je ovde bio 99. godine kada je gradio rimski grad koji se zvao "grad na vodi" - objašnjava Trailović.

Groblje

printscreen/youtube

Groblje, Foto: printscreen/youtube

Samo groblje je po mnogo čemu jedinstveno.

- Pre Drugog svetskog rata ovde su bile samo dve grobnice od kojih je jedna bila Marinka Jankovića, prahovskog sveštenika koji je deda Neleta Karajlića. Početkom vraćanja naših ljudi iz inostranstva počele su da se grade ove grobnice, sve su različite - objašnjava on.

Ovo je 90 odsto vlaško groblje, malo je sahranjenih Srba.

A grobnice nisu kao većina u Srbiji, već liče na male crkve u kojima su sahranjeni pokojnici. Majstori se žale da imaju problem što svako sledeći ko pravi grobnicu traži da bude veća i luksuznija od prethodne, a na jednoj grobnici samo vrata koštaju 1.000 evra.

Bonus video: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković