Aleksandar Vučić dočekuje vakcinu
TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Aleksandar Vučić dočekuje vakcinu, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Na prvome je mestu Izrael sa čak 114.70 vakcinisanih na sto stanovnika, što će reći da je svih stotinu Izraelaca imunizovano s makar jednom dozom. Na drugome su mestu bogati Ujedinjeni Arapski Emirati s 80.48 na stotinu ljudi, a treći je Čile s njih 50.45, prenose hrvatski mediji.

U mnogim državama Latinske Amerike, gde je do sada od Kovida umrlo gotovo milijo ljudi, sa vakcinama se počelo prilično rano, a uglavnom se troši kineski Sinovak. U Čileu koji broji 18 miliona stanovnika najavljuju kako će do juna prokužiti sve svoje građane. Usprkos jako uspešnoj kampanji vakcinacije, ova zemlja se i dalje suočava s visokim stopama dnevne zaraze koja prelazi i 5.000 ljudi dnevno.

Četvrti na svetu po uspešnoj imunizaciji su Britanci s 48.64 doza na stotinu stanovnika, a peta je mala ostrvska državica u jugozapadnoj Aziji, Bahrein.

Bahrein, koji se proteže na čak 33 ostrva, spada među ekonomski visoko razvijene države Persijskoga zaliva koje svoje bogatstvo temelje isključivo na izvozu nafte i prirodnog gasa. Zemlja s oko milion i po stanovnika smatra se finansijskim centrom arapskoga sveta. U bahreinskim bankama se vode mnogi poslovi s naftom zemalja Persijskog zaljeva, ali tamo zbog primamljivih radnih uslova i visokih zarada živi i priličan broj stranaca.

Uoči prve trke nove sezone u Formuli 1 bahreinsko vođstvo je nedavno ponudilo besplatno cepljenje protiv Kovida Pfizerovim vakcinama svima iz Formule 1 koji dođu u tu zemlju. Bahrein, inače, ima više nego dovoljne zaliha čak pet različitih vrsta vakcina dostupnih stanovništvu: Pfizer/BioNTech, kineski Sinopharm, AstraZeneca/Oxford, ruski Sputnjik V i Johnson & Johnson.

Šesti na top lestvici svetske vakcinacije su Amerikanci s oko 42 potrošene doze na stotinu stanovnika. Sedma na svetu je Srbija sa 33.55 doza na stotinu građana, a u potiljak nas gledaju osmi Mađari s 26.81 doza, prenose hrvatski mediji.

Mađarska je jedina država Evropske unije koja se može pohvaliti trenutnom dobrom stopom vakcinacije, i to prvenstveno zahvaljujući samostalnoj epidemiološkoj politici tamošnjega premijera Viktora Orbana.

Komentari (2)

penzioner

03.04.2021 11:19

Dal se zbog toga treba stideti ili hvaliti, vreme će pokazati a nadam se i mnogi odgovarati...

Olga

03.04.2021 13:40

Zasto se stideti treba se hvaliti,jer je sprecen pomor ljudske vrste.Imam 73 godine,moja majka nije razmisljala o time da li me treba vakcinisati onda u ono vreme,ja nisam razmiljala o time da li moje dete treba vakcinisati jer Sam verovala ono sto struka kase I hvala milom Bogu niti je ona pogresila a ni ja.Neka se stide svi svoje sebi valda cekaju da CEO svet pomre a on I da zive Sramota.