Apoteka
Alo!/ Masanori Jošida
Apoteka

Alo!/ Masanori Jošida

Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Lekovi koji sadrže cinoksacin, flumekin, nalidiksinsku i pipemidinsku kiselinu biće povučeni sa tržišta EU, a u skladu sa konačnom odlukom Evropske komisije, i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije privremeno će staviti van snage dozvolu za promet lekova koji sadrže pipemidinsku kiselinu.

Pročitajte još:

 

To će biti urađeno jer su prilikom njihove primene zabeležene onesposobljavajuće, dugotrajne i potencijalno nepovratne, neželjene reakcije koje uglavnom utiču na mišhićno koštani i nervni sistem.

Navodi se da su medikamenti koji sadrže ovu kiselinu u širokoj upotrebi u Srbiji, uglavnom za infekcije donjeg dela urinarnog trakta, za nebakterijski hronični prostatitis, nekomplikovani cistitis...

Vitamini lekovi zdravlje tablete

Shutterstock

Vitamini lekovi zdravlje tablete, Foto: Shutterstock

Pismo o povlačenju lekova, koje su potpisali predstavnici 14 farmaceutskih kuća, dostavljeno je u petak zdravstvenim radnicima, u ponedeljak će se naći i na sajtu Agencije za lekove.

Pročitajte i ovo:

 

U pismu se lekarima saopštava da ne propisuju flourohinolonske antibiotike za terapiju faringitisa, tonzilitisa i akutnog bronhitisa, za prevenciju putničkih dijareja ili urinarnih infekcija koje se ponavljaju, za nebakterijske infekcije, za blage do umereno teške infekcije, navodi list.