Vakcinacija
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
Vakcinacija

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Vakcinacija, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Rekli bi neki, "mala siromašna Srbija, koja nije čak ni član čuvene Evropske Unije", biće odavno pokorena pod teško čizmom COVID-19.

Srbija prva krenula sa vakicnama

Zemlja na Balkanu se neće izboriti za vakcinu protiv virusa korona. Međutim situacija je dijametralno suportna. Republika Srbija je svojim građanima obezbedila količinu vakcine i sa upotrebom iste krenula još u mračnoj 2020. godini koja je za nama, a u još bržem tempu nastavila i u ovoj novoj 2021. godini, dok zemlje u našoj okolini još uvek nisu započele sa imunizacijom građana.

Kako prenosi "Radio Slobodna Evropa" u susednoj nam zemlji, Bosni i Hercegovini, još uvek nije došla nijedna doza vakcine, odnosno sa primenom iste još uvek nije krenula imunizacija građana, a neće je ni biti u narednih "15-dana".

Za neke hrvatske građane druga doza vakcine biće odložena, ali to neće uticati na imunitet, jer do druge vakcine može da prođu i 42 dana, izjavio je direktor HZJZ Krunoslav Capak.

I dok mnoge druge susesedne, ali i evropske države sa mukom sklapaju kraj sa krajem, Srbija ima dovoljnu količinu cepiva i to u toj meri da građani mogu sami da izaberu koje od ponuđenog žele.

Premijerka Ana Brnabić izvestila je javnost, danas, da sutra u Srbiju stižu dodatne količine vakcine, a u ponedeljak stiže još jedna tura.

Ana Brnabić

EPA/MARTIN DIVISEK

Ana Brnabić, Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Kako je objasnila, sutra će biti isporučene ruske vakcine, dok se u ponedeljak očekuju dodatne doze Fajzerove vakcine.

- Mi već sutra očekujemo novu isporuku i to će biti Sputnjik V. Nadam se da danas kreću. U ponedeljak očekujemo novu isporuku Fajzer vakcina - rekla je predsednica Vlade ističući da joj danas predstoji sastanak sa predsednikom Vučićem, te da je ideja da se obezbede značajne količine vakcina u narednih deset dana do dve nedelje.

Dalje je navela koliko se doza vakcine očekuje, navodeći da se ostavlja polovina za revakcinaciju.

- Sutra se očekuje 40.000 vakcina za 20.000 ljudi. Kad dobijemo vakcine uvek pola čuvamo za revakcinu. U ponedeljak dobijamo 9.800 dodatnih Fajzer vakcina. U ovom trenutku ćemo razgovarati i o nekim drugim proizvođačima i dodatnim vakcinama - rekla je odgovarajući na pitanja novinara.

Srbija može da distribuira vakcine za za celo područje Jugoistočne Evrope

Dobre vesti, u nizu, koje prognoziraju uspešan ishod ove nemilosrdne borbe u kojoj je život izgubilo 3.944 ljudi postale su česta pojava.

Danas je  ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski istakao da bi do kraja ove nedelje ili početkom naredne u Srbiju i Institut Torlak trebalo da dođe delegacija iz Rusije, kako bi videli kadrovske i tehnološke kapacitete srpskog Instituta.

Miroslav Lazanski i Vladimir Putin

screenshoot/Facebook

Miroslav Lazanski i Vladimir Putin, Foto: screenshoot/Facebook

On je naveo i da li će moći da proizvodi rusku vakcinu "Sputnjik Ve".

- Do kraja nedelje ili početkom naredne trebalo bi da dođe delegacija ruskog instituta u Torlak da vidi kapacitete Torlaka. Napravljen je sporazum da bi Srbija mogla da proizvodi vakcine Sputnjik Ve, čime bi bili referentni za celo područje Jugoistočne Evrope, što bi bilo jako dobro i za našu farmaceutsku industriju - istakao je Lazanjski.

Srbija stoji stabilno

Prema istraživanju australijskog "think-that", gledajujući globalno, Brazil je najgore odgovorio na pandemiju a najbolje se u trenutku snašao Novi Zeland.

Na skali od 1 do 100 listu predvodi Novi Zeland, ostrvska država koja je zatvorila granice, rano uvela opšti karantin i rašireno testiranje. Novozelanđani su time zaradili 94,4 boda

Srbija lista

Screenshot/LOWY INSTITUTE

Srbija lista, Foto: Screenshot/LOWY INSTITUTE

Naša zemlja, Srbija, dobila je 46.8 poena, i nalazi se na 51. mestu, a iza nas je Hrvatska sa 45.9 boda.

Srbija je na ovoj listi bolja i od Švajcarske, čiji zbir je 46,3, zatim  Sjedinjene Države (17,3), Nemačke (45,8). Prethodno upoređeni rezultati pokazatelj su kako zapravo stvari u realnosti stoje, kao i to da Srbija, danas, stoji na nogama toliko stabilno da je ni virus COVID-19 ne može zaneti.

Srbija je po broju vakcinisanih treće u Evropi, a to znači da imamo stabilnost i mudru politiku!

Pročitajte još: