Srbi, sutra slavimo ime jednog od SVETIH APOSTOLA! Na TOMINDAN gledajte u nebo i pazite da ne naljutite sveca

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave Svetog apostola Tomu, krsnu slavu velikog broja vernika širom sveta

Sveti apostol Toma
Sveti apostol Toma, Foto: SPC

Tomindan ili slava Svetom apostolu Tomi je jedna od prvih jesenjih slava u vernika Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko Tomndan padne u mrsni dan, kao što je sutrašnji ponedeljak, trpeza je obavezno mrsna u Srba širom sveta.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da kad su sveci delili uloge da je on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti apostol Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese veliki potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Tomindan se slavi kao krsna slava, a najčešće ga slave gdunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade. Sveti Toma je bio vešt drvodelja tako da nikada nije deljao drvo na panju već na kamenu. Prema predanju, jednom je naišao đavo u obliku prelepe i vrckaste devojke, pa poče da ga iskušava. Toma se zagleda u nju, udari sečivom u kamen i otupi sekiru. Svetitelj se prema crkvenim knjigama mnogo naljutio, izazvao silnu kišu i potopio đavola u baru.

Tomindan se, po brojnosti svečara, nalazi na dvanaestom mestu slava kod Srba. Tomindan je dan posvećen Svetom apostolu Tomi. Ovog Apostola zovu i "neverni Toma", jer nije poverovao u Vaskrsnuće Gospoda, pa se Isus Hristos ponovo javio učenicima, a Tomi posebno obratio da pruži ruku i dodirne mu rebro, tako da više ne bude neveran.

Toma nije bio samo neveran, već je i sa vremenom imao problema. Ostalo je zapisano da je jedini od Apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje otvoren grob. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica vaznela na nebo, i da je u grobu ostao samo sveti pokrov koji je kasnije prenesen u crkvu u Carigradu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi