Sud Presuda Pravda
Profimedia
Sud Presuda Pravda

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Naša zemlja nalazi se "tek" na 12. mestu i to iza Ukrajine, Rusije, Turske, Italije, Mađarske, Rumunije, Gruzije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana i Moldavije.

Broj je, prema podacima Državnog pravobranilaštva, smanjen zbog odbacivanja većine predstavki u predmetima koji su se odnosili na isplatu "ratnih dnevnica", ali i zaključenja prijateljskih poravnanja, a u čemu Evropski sud ima dobro ustanovljenu praksu.

Na manji broj predstavki uticalo je i to što od 2008. godine, pre obraćanja sudu u Strazburu, građani Srbije moraju da iscrpe sva pravna sredstva u svojoj zemlji.

Tek ako u tome ne uspeju, odnosno ako im bude odbijena ustavna žalba, imaju pravo da se obrate Evropskom sudu.

"Zbog velikog broja priliva predmeta protiv svih evropskih država, Evropski sud za ljudska prava izmenio je svoj Poslovnik o radu i uveo nova pravila koja podrazumevaju strože uslove za podnošenje predstavki. Cilj ovih izmena je poboljšanje efikasnosti suda i ubrzanje ispitivanja predstavki", kažu u Državnom pravobranilaštvu za "Politiku".

Komentari (1)

rada

01.08.2016 11:43

video narod da nema pravde nigde.to je sve politika. ratne dnevnice su dokaz, ajd da vidimo da li će miškoviću doneti presudu u korist države,ha ha ha.ljudi moji sve je laž i propaganda i jedno veliko zamlaćivanje naroda da pravda postoji. to nam upravo dokazali suđenja u hagu evo i strazbur. to nam je na globalnom nivou. para vrti gde burgija nemože. ISTINA SVE JE PRIJATELJSKO PORAVNANJE HA HA HA.