Šišarka
Profimedia
Šišarka

Profimedia

Šišarka, Foto: Profimedia

Četinarske vrste, poput jele, pančićeve omorike, smrče i bora, su uoči novogodišnjih i božićnih praznika izuzetno tražene. Kako kažu u požeškom rasadniku, cene zimzelenog drveća se, u zavisnosti od vrste i veličine, kreću između 660 i 1.200 dinara.

Od skoro prodaja sadnica počinje u oktobru i traje do marta.

Inženjer šumarstva u Semenskom centru JP “Srbijašuma” u Požegi – Predrag Tasić, ističe da se u tom rasadniku u periodu oko oko 5-6 godina proizvede oko 300.000-400.000 sadnica.

Sadnice se, zatim, prodaju šumskim gazdinstvima širom Srbije, gde se i sade. Mladice se kasnije prodaju trećim licima, tj. onima koji žele da ih posade ili pošume gole površine.

U Požegi se proizvodi seme za domaće tržište i izvoz u Mađarsku, Češku i Holandiju. Nakon tog procesa ostaju šišarke, koje takođe nalaze kupce.

Najveće interesovanje za šišarke vlada pred Novu godinu i Božić, jer ih ljudi kupuju za dekoracije, za razne ukrase, a deo šišarki je čak poslat u Mađarsku i Austriju.

Božićno drvo kupujte uvek sa sve busenom, a nakon praznika prirodne sadnice ponovo zasadite.

Komentari (4)

zoki71

18.12.2017 21:31

Bas mi je drago da se u Srbiji nadje neko pametan da od niceha naprabi novac. Voleo bih da ima bise ovakvih ideja jer sam na zapadu video sve i svasta od ceha moze veoma lepo da se zivi.

Jana

18.12.2017 22:54

A kako se niko ne seti da pomene Ponole iz ove sisarke koje koje su skupe ko sam djavo a mnogo se koristi i u italijanskoj kuhinji.Pinolo se nalazi u svakom ovom podjelku na sisarci i tesko ga je izvaditi i zato je skupo.

Marija

19.12.2017 07:27

@Jana - Pinjole, tako se zovu semenke jedne vrste cetinara. Skupe su, a kad skroz sazru, samo tresnes sisarku i same ispadaju. Ukus je fenomenalan.

nedjo

19.12.2017 08:27

samo se vi javno hvalite i ocekujte ubrzo poresku na vratima!