Turisti
Alo / Ognjen Radošević
Turisti

Alo / Ognjen Radošević

Turisti, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Sve je više stranih turista u Srbiji, sve je više posla za vodiče, a riznica urnebesnih pitanja sve je bogatija.

Turisti od vodiča žele odgovor na svako pitanje, a ako ga ne znate danas, očekuju da saznate do sutra. A kako su i vodiči samo ljudi, a ne "supermeni", i oni imaju pravo da imaju mezimce.

- Ja jako volim Italijane jer su jako inspirativni. Znate sa njima me najviše boli glava, ali se sa njima najviše smejem. Nikad nije dosadno sa njima - kaže Maja Rogan, autorka knjige "Turistički urnebes".

Naši turisti kada su u inostranstvu od vodiča očekuju da im bude i mama i tata i dadilja i razredni starešina.

- Imali smo jednu gošću koja je molila vodiča da ode do njihove sobe i proveri koji broj pantalona nosi njen muž da bi mogla da mu kupi pantalone pravog broja. Jedno od pitanja koje je nama bilo jako simpatično došlo je od jedne starije gospođe koja je pitala da li je plaža uzbrdo ili nizbrdo od mora - navodi Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

Pročitjte još:

Naši turisti često na odmoru vole da treniraju i naš omiljeni domaći sport – inat.

- Ako krenu ljudi da kasne, onda se ispoljava ono naše, ako on može da kasni pet minuta, sad ćeš da vidiš kako ja mogu 15 i onda krene da se raspada program. Ako se to ne desi i ako se postigne dobra atmosfera onda su to putovanja koja se pamte - objašnjava turistički vodič Srđan Ristić.

Hotelijeri na Mediteranu nepogrešivo znaju koja je grupa iz Srbije jer kažu da samo naši turisti tokom leta traže da im se uz čaršave da i ćebe. Ne znaju oni da nas majke i bake od detinjstva uče da i na 40 stepeni mora ćebe da se stavi preko stomaka.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!