Nemačka
Shutterstock
Nemačka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nemačka postepeno ublažava mere ogranicenja za ulazak iz Srbije, pa će od danas u pojedinim slučajevima biti dozvoljen ulazak u tu zemlju, ali dvonedeljna kućna izolacija ostaje obavezna za sve.

Tako će, od danas, 2. jula, u Nemačku biti dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece, sa osobama koja se već nalaze u Nemačkoj, navodi se na zvaničnoj fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitni ekonomski razlozi za njihov odlazak u Nemačku.

I studentima će biti olakšan ulazak u Nemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u tu zemlju, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana.

Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku, zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji, stoji u objavi na fejsbuku nemačke ambasade.

Preporučujemo:

 Na sajtu Ambasade Nemačke se precizira da će srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Nemačke, druge države EU, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Tranzit kroz Nemačku (bez noćenja) je moguć, ukoliko putnik ima pravo ulaska u zemlju koja je krajnji cilj putovanja, a mora sa sobom da ima i dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji.

Takođe, moguća su i neodložna poslovna putovanja ukoliko su iz ekonomskih razloga bezuslovno neophodna, kao i putovanja iz nužnih porodičnih razloga najuže porodice (npr. putovanja supružnika / maloletne dece na sahrane, venčanja i posete maloletne dece svom roditelju koji živi i radi u Nemackoj).

Putovanja radi posete supružnicima koji žive u Nemačkoj i dalje nisu moguća.

Prilikom prelaska granice, nužni porodični razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajućim dokazima.

Stručna radna snaga, studenti i osobe na poslovnim putovanjima moraju da imaju sa sobom dokaz o tome da je njihovo prisustvo u Nemačkoj neophodno, koji ce predociti granicnim organima.

Načelno je obavezno, da se posle dolaska u Nemačku ide u kućnu samoizolaciju 14 dana i da se putem mejla ili telefonom, osoba javi nadležnom zdravstvenom zavodu u mestu boravka/smeštaja.

Izuzeti su od kućne samoizolacije samo ako dolazite iz jedne od država koja nije navedena na listi rizičnih podrucja.

Nakon dolaska u Nemačku, moguće je uraditi test, a ako se tim testom isključi infekcija virusom Covid 19, otpada i obaveza kućne samoizolacije.

Rezultat testa treba čuvati 14 dana.

Na sajtu Ambasade se podseća da su u svim nemačkim pokrajinama, od kraja aprila građani u obavezi da u javnom prevozu i maloprodajnim objektima prekriju usta i nos maskom.

Savet EU juče je usvojio preporuku da se ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

Pročitajte: