Albanke
Youtube printscreen
Albanke

Youtube printscreen

Albanke, Foto: Youtube printscreen

Trgovina sopstvenom decom već godinama je uobičajena u romskim porodicama, a podaci govore i da se ćerke i sinovi zamenjuju za neko materijalno dobro ili iznajmljuju da bi prošili.

Cene se kreću od 200 pa i do više hiljada evra. Međutim, kako za "Vesti" objašnjava nekadašnji službenik Državne bezbednosti Božidar Spasić, nova vremena razradila su i varijacije na istu temu, pa je poslednjih godina sve izraženija i sve brojnija pojava da Albanke za brak "kupuju" Srbi.

Pročitajte još:

Lažno usvajanje

Krađa beba i njihova prodaja u sprezi lekara i nadležnih ustanova poput centara za socijalni rad stara je više od pola veka, a stručnjaci ukazuju da u Srbiji iza ove kupoprodaje stoje obezbeđivanje naslednika, lažno usvajanje radi preprodaje, kupovanje deteta da bi kad malo poraste bilo ubačeno u lanac uličnog prosjačenja.

Preporučujemo još:

U udruženjima koja se bave ovom problematikom otkrili su da ima indicija jezive pojave da novorođenčad budu ukradena radi uzimanja ljudskih organa koji imaju astronomske brojke na inostranom tržištu

- Izmenilo se sve, pa se danas najviše trguje devojkama iz Albanije kojih je toliko da ne mogu sve ni da se prodaju. One dolaze iz Kukresa i drugih albanskih mesta, a cena im se sada kreće od 2.000 do 3.000 evra. Ranije su te brojke bile veće, ali je došlo do zasićenja na tom crnom tržištu, jer Albanci jure na Zapad gde traže žene koje će im obezbediti papire za rad i boravak. Tako je sve više devojaka u Albaniji, na zapadu Severne Makedonije i Kosmetu koje ne mogu da se udaju, pa ih roditelji daju za male pare srpskim seljanima i čobanima - otkriva Spasić.

Albanci sa Kosova

EPA

Albanci, Foto: EPA

U romskim porodicama prodaju se, kaže, devojčice od deset do 12 godina.

- Te devojčice se kupuju za udaju, jer kako kupci kažu, one "garantuju čistotu". Ukoliko dođu imućni ljudi koji rade u zapadnim zemljama, cena za ugovorene brakove ide i na više hiljada evra - priča naš sagovornik.

Trgovina ove vrste obično počinje da cveta u proleće.

- Zimi je ograničena, a sa lepim vremenom kada prorade bašte u kafeima i kafanama, kreće i kupoprodaja, kako to oni kažu, robe zvane žena. Kao što sam rekao, iz porodica sa margina se regrutuju devojke za mali novac koje kupci zlostavljaju, a dešava se i da ih vode u inostranstvo. Tamo rade kao kelnerice, a neretko je to pokriće za prostituciju na koju su prinuđene - ukazuje dugogodišnji policajac, uz napomenu da nemaština uvek obara cene prostituisanja.

Biznis sa migrantkinjama

- Novi trendovi su žene pretvorili u običnu robu ne samo na prostoru Balkana, već su trgovci belim robljem počeli da se okreću ka biznisu sa mladim migrantkinjama koje su pobegle sa Bliskog istoka i Azije. Dešavalo se da su u Austriji na crno pazarene rumunske Romkinje, a na Istoku u bogatim arapskim zemljama najtraženije su mlade lepotice čija cena dostiže 50.000 evra - priča Spasić.