Antalija
shutterstock
Antalija

shutterstock

Antalija, Foto: shutterstock

Interesovanje građana Srbije za kupovinu nekretnina na turskom primorju je u poslednjih godinu dana znatno poraslo, a kako za „Alo!“ navode upućeni, razlog su prihvatljive cene, ali i mali porezi. 

Mnogi se odlučuju da ušteđevinu ulože upravo u stan na moru u Antaliji, Alanji, Mersinu ili Beleku kako bi za nekoliko godina sebi obezbedili relativno jeftino letovanje, ali i gotovo siguran izvor prihoda od iznajmljivanja apartmana.

Pre nego što odlučite da kupite nekretninu u Turskoj:

- Angažujte advokata koji će proveriti status investitora.

- Raspitajte se o kvalitetu gradnje.

- Imajte na umu da granicu ne možete preći sa više od 10.000 evra, pa ako se odlučite da kupite nekretninu u Turskoj, transakciju obavite putem računa.

Kako se „Alo!“ uverio u nekoliko agencija koje nude apartmane, ali i kuće na turskom primorju, nekretninu je moguće kupiti već od 25.000 evra, koliko košta apartman od 30 kvadratnih metara u zgradi koja će biti izgrađena naredne godine u Alanji, pa sve do 445.000 evra, koliko košta vila u Beleku.

Kako objašnjavaju u jednoj agenciji koja je i investitor i prodavac nekretnina na turskom primorju, građani Srbije sve više kupuju stanove i kuće u toj zemlji zbog gostoprimstva, klime, malih troškova života, ali i povoljnih uslova otplate.


- Srbi mogu slobodno da kupuju nekretnine u Turskoj jer je potpisan ugovor o reciprocitetu. Osim cene koju plaćate za nekretninu, neophodno je izdvojiti i oko 2.000 evra za uknjiženje, dok godišnji porez iznosi samo 60 evra. Sa nama posle možete potpisati i ugovor o iznajmljivanju - objašnjavaju u turskoj agenciji.

Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje

Shutterstock/Ilustracija

letovanje, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Međutim, primetno je da se na turskom primorju najviše prodaju nekretnine čija izgradnja još traje i one koje tek treba da se grade, ali, kako za „Alo!“ objašnjavaju tamošnji prodavci nepokretnosti, za Srbe to ne predstavlja prepreku da pazare svoj kutak na obali mora.

- Srbi najviše obraćaju pažnju na cenu i najviše kupuju garsonjere. Lokacija gotovo da im nije bitna, kao ni kvalitet gradnje. Među kupcima smo imali i neke poznate srpske pevače, ali uglavnom su naši klijenti oni koji godinama letuju u Turskoj - kaže naš sagovornik.

Međutim, kako bi se došlo do nekretnine na turskom primorju, prema rečima advokata Željka Simića, neophodno je angažovati i turskog i srpskog advokata koji će proveriti solventnost investitora, odnosno dokumentaciju.

- Rizik pri kupovini nekretnine u inostranstvu i te kako postoji jer će kupoprodajni ugovor koji ćete potpisati biti isključivo na turskom jeziku, a ukoliko bude preveden na srpski, a izostavi se i samo nekoliko reči, može doći do problema. Zbog toga je neophodno da advokati provere apsolutno sve papire investitora, pa oni koji kupuju apartman u Turskoj moraju da računaju da će za te usluge izdvojiti dodatnih nekoliko stotina evra - kaže Simić.

Naš sagovornik ističe da oni koji kupuju apartmane u Turskoj moraju da imaju na umu da je uknjiženje nepokretnosti moguće tek posle završetka izgradnje, zbog čega je sigurnije da, ako već odluče da tamo kupe apartman, investiraju u završene objekte.

- Jeftini apartmani u Turskoj su oni koji nisu uknjiženi, dok su uknjiženi nešto skuplji. Jednostavno, sve dok neka nepokretnost nije završena veći je rizik pri kupovini jer zapravo pazarite virtuelnu nepokretnost - kaže Simić.