SUTRA JE PETROVDAN Srbi, JEDNU VOĆKU nikako nemojte seći nožem, a evo šta treba uraditi u zoru za duše UMRLIH

Veliki praznik!

Petrovdan
Petrovdan, Foto: printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik koji je u našem narodu poznat pod imenom Petrovdan.

SVI SRBI U OPASNOSTI Porodica iz Beograda otišla na letovanje u Grčku, tamo su shvatili da su u GADNOM SOSU i očajni se vratili kući

Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

UMESTO MAJICA I GAĆA Na Horgošu policija zaustavila autobus, a kada su otvorili dve torbe u PRTLJAŽNOM DELU nastao je DŽUMBUS

Sveti apostol Petar se pominje kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika, a reči: "Ti si Hristos, Sin Boga živoga", zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

JEZIVO! Transvestit izgovorio: "Mama, ja ga bodem, a on me bije!", usledila je TRAGEDIJA, pa se vratio kući u...

Sveti apostol Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere, a smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao – Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Poklon ikona apostoli Petra i Pavla
Poklon ikona apostoli Petra i Pavla, Foto: Alo!

U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige Svetog Petra kao znamenje snage svetitelja u koje ga je okovao car Irod, progonitelj hrišćana, a koje su, prema predanju, same spale sa ruku i nogu svetitelja na pojavu anđela Božjeg.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najpre farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od najvećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

PI*AM PO SIROTINJI Beograđanka (27) raskinula dvogodišnju vezu, bivši počeo da je proganja, a onda joj je od života napravio DANTEOV PAKAO

Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana. Po carevoj naredbi, Petar je trebalo da bude raspet na krstu, ali je on smatrao da je nedostojan da bude pogubljen kao njegov učitelj pa je tražio da bude raspet s glavom nadole. Pavla, koji je bio rimski državljanin, nisu razapeli, ali mu je odrubljena glava istog dana kada je raspet Petar.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričest vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Svete Crkve i važno je tog dana prisustvovati Liturgiji.

Branje jabuka
Branje jabuka, Foto: Profimedia

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Ako ste ljubitelj jabuka, treba da ih jedete, ali nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete! Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.

Možda baš zbog toga stara, autohtona sorta ranih jabuka – "petrovača", dozreva baš oko ovog hrišćanskog praznika. Naročito u Vojvodini je rasprostranjeno verovanje da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukama, ili ih udara jednu o drugu, priziva grad i vremenske nepogode.

SUNCE TI POLJUBIM! Muškarac je sipao gorivo i zaboravio da izvadi crevo iz rezervoara, nastao je HAOS, pa su svi IZBEZUMLJENO stajali i gledali

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

 

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 • Korisnik: Vuki
  11/07/2018 - 21:06
  Zašto bih sekao, kad mogu da je izblendam..
  • Mima @Vuki
   12/07/2018 - 08:11
   Zar to nije isto jado....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi