Plaža Šušanj
screenshot youtube
Plaža u Italiji

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ljubavna tuča, manijak koji krade kupaći penzionerkama, zdravstveno osiguranje za pse, sestra koja spava na terasi, suprasna krmača i cipele za mladu - ovo su, ukratko, događaji koji su obeležili ovo leto na severu Grčke.

Tokom upravo završene letnje sezone zabeležen je zanemarljiv broj pritužbi turista i, ne računajući agencije koje su propale, uglavnom su bile neosnovane, jer su se odnosile na komarce i vremenske uslove.

- Agencije ne mogu da isplate odštetu što je nekom padala kiša ili su ih ujedali komarci - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

- Svake godine je sve manje konkretnih žalbi, a onih sa osnovanim problemima bilo je od pet do 10 odsto, što je manje nego lane. Najviše se žale majski i septembarski putnici.

Naši vodiči kažu da je najzanimljivije raditi sa srpskim turistima na severu Grčke, jer ih je najviše, pa imaju i najzanimljivije zahteve. Svi, kažu, imaju iste želje: mesto u prednjem delu autobusa, apartman sa pogledom na more i neki popust. Popust traže svi penzioneri i roditelji za decu i kada imaju 25 godina.

Idi, idi nesanice...

Mnogi turisti krenu na letovanje sa osobom koju znaju godinama, ali je, u stvari, ne poznaju. Vodiči najviše muke imaju zbog hrkanja, ali ne samo muškog. Pravi je primer slučaj devojke čija je sestra od tetke toliko hrkala da je ova ceo odmor prespavala na terasi. Druga je imala muku sa baba-tetkom koja je, čim je stigla, tražila da zovu taksi da se vrati kući u Palanku.

- U autobusu im je ili previše hladno ili mnogo toplo, a dobro je samo kada je susedno mesto prazno pa mogu da se ispruže - kaže jedan beogradski vodič. - Tokom putovanja otvore za "klimu" blokiraju peškirima, ulošcima ili tablama sa probioticima. Čim pređu Evzoni pitaju da li će i u povratku sedeti na istom mestu. Prednja mesta su toliko omiljena da su neki donosili overene lekarske potvrde iz doma zdravlja u kojima doktor preporučuje da turista sedi blizu vozača!

U agencijama kažu da cene iskrenost, pa su tako prihvatili otkaz aranžmana čoveku čija se krmača oprasila i nisu mu naplatili penale.

Turisti insistiraju da imaju pogled na more, ali ukoliko dobiju popust mogu da gledaju i na baštu. Traže da apartmani budu kompletno opremljeni, a od agencija su tražili odštetu zato što su "tanjiri bili raspareni", "nisu imali dubok lonac", "rerna je bila mala" i imali su "samo jedan tiganj".

- Jedna baka je autobusom nosila torbu punu zaleđenog mesa, a sin, snaja i unuci su putovali kolima - ističe vodič. - Kada je čula da neće moći da uđe u apartman pre 14 časova, ušunjala se i ugurala meso u zamrzivač. Kada smo je uveli u apartman, počela je da viče što je čistačica bacila meso, jer je mislila da je od prethodnih gostiju. Baka se smirila tek kada je u kontejneru našla smrznuto meso.

Ipak, ne zanima samo hrana naše turiste. Bilo je nekoliko slučajeva teških bračnih svađa, a jedan je rezultirao tučom, lomljenjem pepeljara, odlaskom supruga kod doktora i žene u drugu sobu. Kroz dva dana su se pomirili, objasnili vodiču da oni to tako povremeno "istresu buve" i normalno su završili letovanje.

Ne svađaju se svi parovi, ali svi vole da šopinguju, pa su vodiči dobijali zahteve da kupe bele cipele za mladu i školski pribor, jer su se putnici pokajali što nisu uzeli dok su bili u Grčkoj.

Međutim, da ni drugi nisu bolji od nas, najbolje govore slučajevi da su grčki carinici udarali pečate u pasoše sa datumom 32. avgust, na kuć

Komentari (1)

Mirka

16.09.2018 15:30

Nismo svi baš tako primitivni. Ovog leta imala grozno iskustvo sa niškom agencijom. Studio toliki da kofer nemaš gde da uneseš. Kaže predstavnik isprazni i stavi na terasu!!! Pišite i o prevarama agencija i starim autobusima pretrpanim sedištima i bezbednosti putnika u njima. Postoji li inspekcija za prevoz putnika?