Džejmi Šej
Printscreen
Džejmi Šej

Printscreen

Džejmi Šej, Foto: Printscreen

Džejmi Šej, dugogodišnji službenik NATO i portparol Alijanse za vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koji je sada u penziji, izjavio je da žali zbog "kolateralne štete", ali tvrdi da je bombardovanje bilo opravdano.

U intervjuu "Bi-Bi-Siju" na srpskom povom 20. godišnjice bombardovanja, Šej je kazao da posle 1999. godine nije dolazio u Beograd, iako je pre bombardovanja imao prijatelja u Srbiji.

"Američki predsednik Hari Truman je rekao - ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd - možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa", rekao je Šej.

Pročitajte još:

 

"Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete - možete samo da radite svoj posao na najbolji način", kaže Šej. On je prokomentarisao korišćenje konstrukcije „kolateralna šteta" za stradanja civila.

NATO bombardovanje, NATO

EPA

NATO bombardovanje, NATO, Foto: EPA

"Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti", naveo je Šej.

On ipak tvrdi da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila je i neizbežna i opravdana.

Pročitajte i ovo:

 

"U situaciji nasilja i etničkog čišćenja, NATO je uradio pravu stvar da se na Kosovu ne bi ponovio scenario iz Bosne. Izrazio bih žaljenje zbog pojedinih detalja, ali zbog opšteg razloga za pokretanje kampanje - 20 godina kasnije jednako sam uveren u opravdanost, baš kao i tada", kazao je Šej.

On napominje da je u poslednje dve decenije imao mnogo susreta sa Srbijom u promenjenim okolnostima, kaže da je radio na projektima NATO i Srbije, a sebe opisuje kao prijatelja Beograda „iz senke", jer tvrdi da je tako bolje i za projekte i za njega.

"Voleo bih da dođem u Beograd, a da to ne bude u potpunoj tajnosti - žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Voleo bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza, to uradim još dva-tri puta u narednih nekoliko godina", zaključio je Šej.