Vojska Srbije, grčka,
Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije, grčka,

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije, grčka, , Foto: Ministarstvo odbrane

 

Na strelištu „Šumatovac“ kod Aleksinca održana je atraktivna kombinovana vežba taktičkog nivoa, na kojoj su pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Grčke demonstrirali vrhunsku vatrenu osposobljenost i sposobnost da efikasno izvrše zadatke protivpobunjeničke borbe uz upotrebu specijalnog desanta.

Vojska Srbije, Vojna akademija, Diplomac

Ministarstvo odbrane

 

Vežbi su prisustvovali zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan, načelnik Združene operativne komande za specijalne operacije grčke vojske general-major Georgios Cicikostas, vojni izaslanik Grčke u Srbiji kapetan bojnog broda Haralampos Gavalas i drugi gosti.

Vojska Srbije, grčka,

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije, grčka, , Foto: Ministarstvo odbrane

 



Brigadni general Miroslav Talijan istakao je odličan i sinhronizovan rad učesnika vežbe na terenu, dok je general-major Georgios Cicikostas podvukao značaj vežbe za unapređenje obuke i odličnu organizaciju celokupne zajedničke obuke srpskih i grčkih specijalaca.

 

Na vežbi se moglo videti više segmenata, objedinjenih u celinu, poput padobranskog skoka, blokade rejona, helikopterskog desanta uz pomoć užeta, protivpobunjeničke borbe i borbe u urbanoj sredini. Vežba je osmišljena da razvije i unapredi borbenu sposobnost i uveća interoperabilnost specijalaca armija Grčke i Srbije.