smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Srbija je već imala takva iskustava, kada je pretila globalna opasnost od SARS-a i ebole. Zdravstveni nadzor radi se nad putnicima koji su boravili na području u kome je prijavljeno prisustvo virusa - rekla je ona.

Kisić Tepavčevićeva pojašnjava da to podrazumeva da u momentu ulaska u zemlju putnici prolaze kontrole sanitarne inspekcije, gde dobijaju rešenja o sprovođenju zdravstvenog nadzora.

- Napominjem da zdravstveni nadzor nije karantin, tu se ne ograničava kretanje putnika, ali imaju obavezu da se u naredna 24 sata jave nadležnim epidemiološkim službama instituta ili zavoda na području u kojem žive ili trenutno borave - pojasnila je ona.

Navodi da putnici od lekara dobijaju instrukcije o praćenju zdravstvenog stanja o narednom periodu, da mere temperaturu dva puta dnevno i u stalnom su kontaktu sa nadležnim epidemiologom. 

Ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi koji bi ukazali na infekciju, o tome obaveštavaju epidemiologa, koji će organizovati njihov transport do infektivne klinike.

- To su uobičajene mere koje omogućavaju da se svede na minimum mogućnost daljeg širenja infekcije - pojašnjava dr Kisić Tepavčević i dodaje da je zdravstveni nadzor mera sa kojom se susretao zdravstveni sistem u Srbiji. 

U Kini je do sada prijavljeno 400 obolelih od korona virusa, a 17 ljudi je umrlo. Infekcija se već prenela u četiri zemlje - Južnu Koreju, Tajland, Japan, SAD.

U Infektivnoj klinici KCS rečeno je Tanjugu da se intenzivno prati razvoj situacije vezane za korona virus i da su u stalnoj vezi sa svim nadležnim institucijama i spremni su da reaguju u skladu sa okolnostima.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je ključno za dalje delovanje svih zemalja sveta, uključujući i Srbiju, kakvu će odluku danas doneti SZO i da li će korona virus biti proglašen globalnom pretnjom.

Pojašnjava da je korona virus uzročnik običnog nazeba, ali da je ovo treća bolest u ovom veku, nakon SARS-a i MERS-a, koju je izazvao korona virus a od koje se umire. 

- Sada to već uzima međunarodne razmere. Na svu sreću, smrtnost nije, za sada, naročito velika, oko dva odsto. Možda je i manje, ako se ima u vidu da je mnogo više obolelih nego što je prijavljeno - rekao je Radovanović za Tanjug.

Podseća da virus može da izmeni strukturu i da u toku epidemije postane mnogo smrtonosniji.

Kaže da je najveća opasnost da se bolest proširi u zemlje koje imaju najintenzivniji vazdušni saobraćaj sa Kinom, a to su SAD, Rusija, Australija. 

Navodi da je Kinu bolest pogodila u najdelikatnijem momentu kada počinje proslava lunarne Nove godine i kada na stotine miliona Kineza iz celog sveta putuje u Kinu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije je izjavio da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku, nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.

Lončar je istakao da je na aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera, koje svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu, a ako se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, on se smešta u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njegovo stanje.

Tagovi