Kiša
Alo!/ Masanori Jošida
Kiša

Alo!/ Masanori Jošida

Kiša, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Kako je za Tanjug najavio meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj, temperature koje su zabeležene ovih dana, a koje su čak i do 10 stepeni više od prosečnih vrednosti, zadržaće se tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Sovilj dodaje da nas zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje u sredu uveče za šta je, pojašnjava, "kriv" prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji će preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope strujati prema Balkanu.

PROČITAJ JOŠ:

"Ovo zahlađenje severnim Alpima doneće sneg, severnom i centralnom delu Mediterana intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, a našem području kišu i zahlađenje za 10 do 15 stepeni", kaže Sovilj.

Kiša će početi najpre u Bačkoj u sredu uveče, navodi Sovilj i dodaje da će se u toku noći naoblačenje proširiti na zapadnu Srbiju, Srem i Banat, a u četvrtak ujutru na sve ostale krajeve Srbije, uslovljavajući pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Kiša

Alo!/ Masanori Jošida

Kiša, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Navodi da će se hladnije vreme zadržati sve do kraja sedmice tako da ćemo od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

"U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak", kaže Sovilj i dodaje da će najviše kiše pasti u četvrtak, zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Moramo da povučemo priznanje Kosova!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 19:36 Jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema tzv. Kosovu trebalo bi da bude povlačenje priznanja njegove nezavisnosti, kaže Tomaš Evan, međunarodni izborni posmatrač, sa iskustvom iz posmatračkih misija na Balkanu. Foto: printscreen * Međunarodni izborni posmatrač Tomaš Evan smatra da bi jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema tzv.

Naredne nedelje od utorka ponovo nas očekuje porast temperature i lepše vreme.

Tako će u oktobru srednja temperatura vazduha biti za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Kiša

Alo!/ Rajko Ristić

Kiša, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura, bar u nižim predelima bude između 21 i 23 stepena, a u planinskim predelima u zavisnosti od nadmorske visine od 11 do 18 stepe, a količina padavina u većini mesta prognozirana je od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Što se tiče pojave mraza, prognozirano je jedan do četiri mrazna dana, kaže Sovilj i dodaje da je to malo više u odnosu na septembar kada je bilo tri mrazna dana na području Srbije.

"U svakom slučaju biće toplijih i hladnijih perioda, odnosno značajnijih variranja temperature vazduha, što je i uobičajeno za ovo doba godine",zaključuje Sovilj.

BONUS VIDEO: