bronza, spomenik
Privatna arhiva

 

bronza, spomenik

Privatna arhiva

bronza, spomenik, Foto: Privatna arhiva

Skoro polovina radova na spomeniku osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji je završena i izlivena u bronzi, a prvi delovi će u Beograd stići u maju.

Pročitajte još:

- Dopada mi se projekat - izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

- Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, pošto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim pobedničko rešenje auutorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito - rekao je Rukavišnjikov tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred sadašnje železničke stanice, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija.

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine - Studenica i Hilandar.

Preporučujemo i:

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Zoran Ivanović.

Oni su, upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.