Radoš Kaljević
RINA
Radoš Kaljević

RINA

Radoš Kaljević, Foto: RINA

Ponekad magijski rituali mogu da služe i u zdravstevene svrhe, a to najbolje znaju oni koji muku muče sa bradavicama. Radoš Kaljević (85) iz sela Pranjani već duže od dve decenije na samo sebi znan način pomaže ljudima u nevolji i kako kaže do sada su kod njega mnogi pronašli spas.

- Tu veštinu sam naučio od majke, a ona od svog dede. Prenosi se sa kolena na koleno, pa se nadam da će neko i mene naslediti. Nije to neka filozofija, ali morate da znate tu neku caku. Vreme kad se to radi i kako. Posebna brojalica mora da se odbroji, a tačna satnica kad se bradavice skidaju mora da se zna, ako se to sve uradi kako treba, onda za maksimlano tri mesca one nestaju - priča Radoš .

Ritual se obavezno obavlja poslednjeg utorka u mesecu, koji je u narodu poznatiji kao skončani utorak, u smiraj dana, a nikako ujutru ili popodne. Radoš kaže da tarifu nema, već čini sve kako bi pomogao ljudima. Putnici namernici kod ovog Pranjanca dolazili su sa svih strana.

- Ni sam više ne znam broj ljudi kojima sam pomogao. U najupečatljivijem sećanju ostao mi je otac koji je kod mene doveo svog desetogodišnjeg sina kome su ruke bile prepune bradavica, a posle par meseci bile su kao rukom odnesene. Često su me zvali i pojedini domaćini koji su imali problem sa stokom. Ne bi uopšte mogli da pomuzu kravu od silnih bradavica, pa sam i tu pomogao - priča ovaj vitalni starac sa Suvobora.

Radoš Kaljević

RINA

Radoš Kaljević, Foto: RINA

Međutim, ritual koji se kroz zapadnu Srbiju takođe često koristi jeste salivanje strave i to uz pomoć olova koje se istopi i kasnije stavi na kašiku.

- To se koristi ukoliko se neko mnogo uplašio i posle ne može normalno da funkcioniše. Salivanjem straha postaje mirniji, a stres i napetost prestaju. Mahom to obavljaju žene po selima, ja sam lično to radio i od tada mi je bilo mnogo lakše, jer je pretrpljen strah dosta uticao na moj život - otkriva Radoš i ovu tajnu.

Ipak, najintersantniji od svih magijskih ritala poznatih širim narodnim masama svakako je čudesni ljubavni napitak zvani – saliguz. Ako je verovati pričama meštana Pranjana, zahvaljujući njemu žene osvajaju svoje buduće muževe, ali i zadržavaju one sa kojima su već stale ludi kamen i kod matičara rekle "da".

Pročitajte još: