Specijalista ginekologije i akušerstva objašnjava: Trudnice imaju mnogo slabiji imunitet, prijemčivije su za svaku vrstu obolenja, beba iscrpljuje majku!
alo.rs
KBC „Dragiša Mišović“
KBC „Dragiša Mišović“, Foto: Tanjug Zoran Žestić

Na samom početku pandemije bila je preporuka da žene ne planiraju trudnoću, u tom momentu nisu se radile ni vantelesne oplodnje. Kako je vreme prolazilo, sve trudnice koje su bile zaražene bile su dobro, kako one, tako i deca. U međuvremenu saznali smo da je jedino oružje protiv ove pandemije imunizacija, pa smo naše buduće mame savetovali da se vakcinišu – objašnjava on.

Ginekolog dodaje da nema nuspojava nakon vakcinacije kod trudnica, a da čak i one žene koje su u procesu vantelesne oplodnje mogu da se vakcinišu.

Bilo je žena koje su imale kovid-19 u ranoj trudnoći, pa su se desili rani pobačaji. Svašta se dešava, posebno zbog virusa, koji je nepredvidiv. Trudnice koje dolaze kod nas u ustanovu su uplašene zbog ovog tragičnog slučaja. Nažalost, iako nije učestalo obolevanje trudnica od koronavirusa, ipak se dešava – ističe dr Aničić.

KBC

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC "Dr Dragiša Mišović", Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Ginekolog dr Dušan Protić objašnjava da se u trudnoći često pokažu skrivene bolesti, a od imuniteta trudnice zavisi kako će se oboljenje dalje razvijati.

Komentarišući trudnicu koja je preminula pet dana nakon porođaja usled teških komplikacija u radu srca i pluća, naš sagovornik ističe da koronavirus ostavlja različite posledice u organizmu pacijenata.

– Carski rez kod preminule porodilje je sigurno rađen da bi se olakšao porođaj i jedina prava stvar u borbi za njeno zdravlje je urađena. Nažalost, desilo se tako. Beba iscrpljuje majku, uzima kalcijum i enzime od nje, pa porodilja ima loše zube, opada joj kosa i slično. Nažalost, kod nje je kovid-19 ostavio fatalne posledice – zaključuje ginekolog.

Načelnica Dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić priča da su se svi zdravstveni radnici u ovoj ustanovi danonoćno borili za život mlade mame.

DOKTORKA, OLIVERA OSTOJIĆ

Printscreen/Youtube

DOKTORKA, OLIVERA OSTOJIĆ, Foto: Printscreen/Youtube

Nažalost, uprkos trudu svih lekara, žena je preminula. Beba koja se rodila nije kod nas na lečenju, nego je u porodilištu. Nije bilo potrebe da se prebacuje ovde na lečenje. Ukoliko bude trebalo, biće upućena ili kod nas ili u neku drugu ustanovu neonatološkog tipa. Takođe, ovde se nalazi i beba od druge porodilje – objašnjava dr Ostojić.

Prema rečima lekara iz KBC “Dragiša Mišović”, peti dan posle porođaja zdravstveno stanje D. T. se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Ona je uspela da vidi tek rođenog sina samo jednom kada se probudila iz anestezije a potom je za nekoliko dana preminula. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je, takođe, na respiratoru, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je zasad stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.