Patrijarh Pavle
EPA
Patrijarh Vartolomej

Wikipedia

Patrijarh Vartolomej, Foto: Wikipedia

Za manje od dva meseca će biti tačno 27 godina od ustoličenja Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji se smatra prvim među jednakima patrijarsima.

Pročitajte još:

Ipak, Vartolomej je jednom prilikom istakao koliko je cenio i šta je za njega značio nekadašnji poglavara SPC patrijarh Pavle.

To je svojevremeno u jednom intervjuu za TV Hram otkrio ugledni srpski profesor i diplomata Darko Tanasković koji se prisetio njegovog razgovara sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

"Vi Srbi ste imali veliku sreću što je na čelu vaše crkve u teškim i smutnim vremenima stajao jedan sveti čovek - patrijarh Pavle. Možda ćete se začuditi što vam ja govorim, međutim, ja nisam sveti čovek. Ja sam visoki službenik crkve. Ali Pavle je bio sveti čovek. Čovek kao on i kad nešto ne zna on ne može da pogreši u svom sudu jer njega vodi promisao Svetog Duha", prepričao je Tanasković razgovor sa patrijarhom Vartolomejom.

On je naglasio da je i Vatikan veoma cenio patrijarha Pavla.

"Vatikan je poštovao kod njega ono što su uočavali da sve više nedostaje u hrišćanstvu, u posthrišćanskom svetu, pa bogme i u katolicizmu i samoj katoličkoj crkvi a to je jedna potpuna posvećenost Hristu, bogočoveku ali i samom Bogu i čoveku. Oni su osećali da je to kao neki okrepljujući zdenac kreposti vrline kome su težili ali bili svesni da se silom različitih prilika udaljavaju", ispričao je jednom prilikom Darko Tanasković.

 

 

Komentari (1)

TANJA

24.09.2018 01:18

Patrijarh Pavle ,jeste bio sveti covek.Ziveo je po Bozijim pravilima.Skromno.Bio izuzetno pametan i recit covek.MUDAR.I njegove reci su bile poucne i istinite.Veliki gubitak za Srbiju je njegova smrt.I VELIKA CAST ZA SRBIJU,STO JE IMALA TAKVOG COVEKA.