I OVO POSTOJI Šok informacija! Samo je jedan grad u Srbiji skuplji od Beograda!

Beograđanima je potrebna 1,1 prosečna plata za potrošačku korpu, dok je u slučaju meštana ovog grada to 1,3 prosečne plate.

Prodavnica
Prodavnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

 

* Prosečna zarada u Beogradu iznosi 67.976 dinara

* Prosečna zarada u Novom Sadu iznosi 60.324 dinara

* Potrošačka korpa u Novom Sadu skuplja je za 5.000 dinara od one u Beogradu

Prosečna potrošačka korpa u Novom Sadu dostigla je 79.442 dinara i na taj način prestigla troškove života u Beogradu, koji mesečno iznose 74.750. Republički prosek je 71.350 dinara.

Prosečna zarada u Beogradu, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosi 67.976 dinara, u Novom Sadu 60.324 dinara, dok je republički prosek 55.042 dinara. 

 

Kada je Novi Sad u pitanju, zabeležen je poslednjih godina i porast cena nekretnina, čiji se raspon kreće od 1.000 do 1.800 evra po kvadratu, dok je prosek u Beogradu od 1.250 do 1.700 evra. Tako je Novi Sad, ne samo po visini potrošačke korpe, već i po cenama stanova, dostigao prestonicu.

Novi Sad
Novi Sad, Foto: Privatna arhiva

 

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić kaže za Blic da je indikator životnog standarda stanovništva izražen kroz kupovnu moć građana Novog Sada dugoročno gledano u porastu, ali da se „cene slobodno formiraju i na njihov nivo utiče dinamika tržišta i odnos ponude i tražnje“.

"NE ZNAM KAKO ĆU DA PLAĆAM LEKOVE" U Ivanjici ostavili samohranu majku i invalida bez posla - razlog će vas razbesneti!

„Ako je tržište dinamičnije i cene moraju da budu prilagođene tome. U odnosu na Beograd, Novi Sad je daleko manji grad, ne samo po broju stanovnika, već i po broju aktera iz sveta biznisa, tako da pojedina tržišna kretanja mogu da rezultiraju i skokovitijim rastom cena pojedine robe i usluga, ali ne tako da naruše ukupnu finansijsku stabilnost. Trend priliva stanovništva u Novom Sadu je prisutan već nekoliko decenija, što je i prirodno, imajući u vidu činjenicu da Novi Sad svojim položajem, potencijalima i razvojnim mogućnostima ispoljava efekat privlačenja stanovništva. Nema sumnje da Novi Sad ima uslove koji zadovoljavaju sve standarde modernog življenja, obezbeđujući neophodan kvalitet života građanima“, objašnjava Bjelić.

SKUPŠTINA USVOJILA NOVI KUĆNI RED! Više neće biti odmora od 15 do 17 h, satnica se menja! Stanari zgrada će od sada morati da slede ova pravila!

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Ravne casti
  13/11/2019 - 21:08
  Mozda je tako ali isto tako samo u jednom gradu u Srbiji, radnik dobija vecu platu za isti posao u bilo kom drugom gradu u Srbiji!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi