Prodavnica
Alo!/ Masanori Jošida
Prodavnica

Alo!/ Masanori Jošida

Prodavnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

 

* Prosečna zarada u Beogradu iznosi 67.976 dinara

* Prosečna zarada u Novom Sadu iznosi 60.324 dinara

* Potrošačka korpa u Novom Sadu skuplja je za 5.000 dinara od one u Beogradu

Prosečna potrošačka korpa u Novom Sadu dostigla je 79.442 dinara i na taj način prestigla troškove života u Beogradu, koji mesečno iznose 74.750. Republički prosek je 71.350 dinara.

Prosečna zarada u Beogradu, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosi 67.976 dinara, u Novom Sadu 60.324 dinara, dok je republički prosek 55.042 dinara. 

Pročitajte još:

 

Kada je Novi Sad u pitanju, zabeležen je poslednjih godina i porast cena nekretnina, čiji se raspon kreće od 1.000 do 1.800 evra po kvadratu, dok je prosek u Beogradu od 1.250 do 1.700 evra. Tako je Novi Sad, ne samo po visini potrošačke korpe, već i po cenama stanova, dostigao prestonicu.

Novi Sad

Privatna arhiva

Novi Sad, Foto: Privatna arhiva

 

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić kaže za Blic da je indikator životnog standarda stanovništva izražen kroz kupovnu moć građana Novog Sada dugoročno gledano u porastu, ali da se „cene slobodno formiraju i na njihov nivo utiče dinamika tržišta i odnos ponude i tražnje“.

„Ako je tržište dinamičnije i cene moraju da budu prilagođene tome. U odnosu na Beograd, Novi Sad je daleko manji grad, ne samo po broju stanovnika, već i po broju aktera iz sveta biznisa, tako da pojedina tržišna kretanja mogu da rezultiraju i skokovitijim rastom cena pojedine robe i usluga, ali ne tako da naruše ukupnu finansijsku stabilnost. Trend priliva stanovništva u Novom Sadu je prisutan već nekoliko decenija, što je i prirodno, imajući u vidu činjenicu da Novi Sad svojim položajem, potencijalima i razvojnim mogućnostima ispoljava efekat privlačenja stanovništva. Nema sumnje da Novi Sad ima uslove koji zadovoljavaju sve standarde modernog življenja, obezbeđujući neophodan kvalitet života građanima“, objašnjava Bjelić.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Komentari (1)

Ravne casti

13.11.2019 21:08

Mozda je tako ali isto tako samo u jednom gradu u Srbiji, radnik dobija vecu platu za isti posao u bilo kom drugom gradu u Srbiji!