Snežana nema gde
Printscreen: Youtube/Jugmedia
Snežana nema gde

Printscreen: Youtube/Jugmedia

Snežana nema gde, Foto: Printscreen: Youtube/Jugmedia

Udala se za voljenog čoveka, rodila mu sina i kćerku, dobili unučiće, ali on je posle 35 godina odlučio da se razvede, a potom nastaje pakao za Snežanu J. (64) iz Leskovca, jer je sud odlučio da ona nema ama baš ništa od zajedničke imovine u delu svekrove kuće i u lokalu, gde su naknadno muž i žena zajedno ulagali. Izgubila je i ljubav i podršku najmilijih.

Njihova bračna zajednica okončana je još septembra 2009. godine kada je on otišao od kuće na nekoliko meseci, vratio se i nastavio da živi u istoj kući iznad s majkom i ocem. Iste godine sledi tužba od strane za njeno iseljenje.

Nižu se i druge tužbe, koje podnosi i Snežana, i konačno sud presuđuje da ona nema suvlasništvo, već samo pravo na novčanu naknadu, a ta presuda još nije okončana.

„Rešenje o iseljenju biće pravosnažno ovih dana. Ne znam gde ću, valjda na ulici, posle ukupno 40 godina života u toj kući“, priča žena kojoj se život srušio kao kula od karata jer ni deca ne razgovaraju s njom. A kuća u kojoj još živi - u tri nivoa od po 100 kvadrata - bila je vlasništvo svekra. U suterenu je živela sa mužem, iznad svekar i svekrva, koji su umrli pre nekoliko godina, a potkrovlje je pripalo unuku, zajedničkom sinu.

„U taj suteren, kao i u renoviranje parnog grejanja, u dvorište i u kozmetički salon u sklopu kuće smo muž i ja zajedno ulagali. Bili smo u braku kada je on otvorio ortačko preduzeće iza koga su ostala tri lokala. Jer, ja sam radila i sa punim radnim stažom otišla u penzuju. Kako je moguće da ja nemam ništa?“, pita se.

U razloge razvoda ne želimo da ulazimo jer je to lična odluka, ni u druge detalje, samo iznosimo priču žene u godinama koja je sve uložola u porodicu i ostala bez ičega i usamljena.

Izgubila je sve sporove, pa poslednje što joj je preostalo je žalba Ustavnom sudu Srbije.

Apelacioni sud u Nišu je odbacio žalbu što se tiče suvlasništva ili vlasništva uz obrazloženje da to nismo isticali u Osnovnom sudu. A kako smo mogli kada je sve završeno na jednom ročištu?“, pita se žena dok briše suze.

A u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je prihvatila i država Srbija, piše:
„Ako neko lice stanuje u predmetnom stanu duži vremenski period bez ometanja, pa su usled toga uspostavljene dovoljne i trajne veze zbog kojih bi se taj stan mogao smatrati domom tog lica, a ne postoji način za sticanje drugog doma ili nastavljanje u drugom stambenom prostoru, postoje opravdani razlozi da se pravom na dom ograniči pravo svojine vlasnika predmetnog stana“.

„Sud je povredio moje ustavno i ljudsko pravo, a paralelno su me ponašanja najmilijih psihički dotukla, pa sada idem ulicama Leskovca i plačem, plačem jer mi je samo to preostalo, jer ni unuke još nisam upoznala“, priča ova Leskovčanka, koja je morala od skromne penzije godinama da plaća advokate i veštake.

Komentari (4)

Сараџогла

24.08.2018 14:37

Муж је оставио а деца нећем да чују за њу?Ајд да туримо све то на сто па да веднемо шта је истина? Ја идем ка пола века брака и никада нисам ни помислио да супругу оставим.Јес па да налетим на неку још луђу!Каже да ме трпи због деце а ја њу због лепоте.Каква су ми деца спроћу мене?Татко увек има паре и буде оно ВРНИТЕ КАДА МОГНЕТЕ!А буде и оно ... Тефтер има уписано да си мало му га дао непоштовања и паре ће да добијеш ових дана или нешто раније.Мож' бити да је срамотно али је корисно.

ax

24.08.2018 14:46

Da je valjala ne bi je svi ostavili.

Pavlo

24.08.2018 15:20

@ax - Nije valjala, decu rodila, odgajila, pun radni staz, sigurno da ne valja

veka

24.08.2018 15:37

Nazalost zakon je takav u ovoj našoj drzavi i zene najcesce ostaju bez icega posle raspada braka.To je tuzna istina i zakon treba promeniti pod hitno!